Tuesday, October 27, 2020

Cuci reban itik besar-besaran punca pencemaran bau Sungai Semenyih, Langat

Pencemaran dikesan daripada bau bangkai hasil daripada bahan organik dan bukannya minyak.

Other News

Graduan memerlukan bantuan dan tunjuk ajar untuk berjaya, kata pakar

Jaringan yang kukuh dan mentor yang bijak merupakan sama penting memberi modal dalam membantu usahawan muda.

From graduation to global domination: the expert advising aspiring entrepreneurs

A strong network and a wise mentor are as important as funding in helping budding, determined young entrepreneurs.

Umno kekal sokong PN tolak kerjasama PKR dan DAP, cadangan Najib diketepikan

Umno juga akan terus kekal menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN).

In blow to Najib, Umno top body rejects PKR, DAP

The Umno Supreme Council says MPs from the party will continue supporting the Perikatan Nasional government.

So what if we support Anwar, says Najib in tell-all post

He says he made it clear that any such cooperation would not involve DAP.

Aktiviti pencucian secara besar-besaran yang sedang dijalankan di kawasan reban itik dan angsa di tepi Sungai Pajam, Negeri Sembilan, disyaki menjadi punca pencemaran bau di Sungai Semenyih dan Sungai Langat.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi dan Inovasi (STI) dan Hal Ehwal Pengguna Selangor Hee Loy Sian, berkata ini susulan pencemaran yang dikesan daripada bau bangkai hasil daripada bahan organik dan bukannya minyak.

Selain itu katanya, punca lain yang disyaki adalah kawasan Perindustrian Nilai 3 dan berharap kerajaan Negeri Sembilan dapat mengambil inisiatif untuk menyiasat perkara tersebut.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika melawat aktiviti pengepaman air dari Tasik Idaman Sungai Buah ke Sungai Semenyih, untuk meningkatkan kadar pencairan ke Sungai Semenyih, di Bangi hari ini.

Loji Pembersihan Air (LPA) Semenyih dan Bukit Tampoi terpaksa dihentikan pada 4.30 petang semalam (Ahad), susulan pencemaran bau dikesan di Sungai Semenyih dan Sungai Langat yang menyebabkan gangguan bekalan air.

Loy Sian berkata bacaan bau semalam adalah antara tiga dan empat ton (threshold odour number) dikesan di muka sauk LPA Sungai Semenyih dan Bukit Tampoi dan bacaan itu naik sehingga mencecah 11 ton malam tadi.

“Bacaan bau pada 9.30 pagi hari ini adalah dalam lapan ton dan berada dalam tahap tidak stabil. Kedua-dua LPA ini dijangka dapat dibuka semula petang nanti, sekiranya bacaan bau berada di zero ton,” katanya.

Pencemaran bau itu menyebabkan 273 kawasan terjejas yang membabitkan 309,605 akaun pengguna di empat wilayah iaitu Wilayah Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang, mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual.

Loy Sian berkata dua pam digerakkan untuk membekalkan 27 juta liter sehari (JLD) di Sungai Langat manakala 300 JLD di Sungai Semenyih.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Gangguan bekalan air sekali lagi di Lembah Klang, empat loji tercemar

Gangguan bekalan air tidak berjadual akan berlaku di Wilayah Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat

Kerajaan kaji punca, penyelesaian jangka panjang banjir kilat KL

Beliau berkata perlu dilihat juga, sama ada wang berbillion yang dibelanjakan untuk membina sistem mitigasi dan Terowong Smart dan sebagainya berfungsi dengan baik, atau ia belum mencukupi dan sama ada kawalan pembangunan yang lebih teliti diperlukan.

Hanya kerajaan pusat boleh tambah hukuman pencemar air

Beliau berkata demikian bagi mengulas gesaan pelbagai pihak yang mahu hukuman terhadap pencemar alam sekitar ditingkatkan dengan meminda akta sedia ada atau menggubal undang-undang baharu.

Bekalan air pulih di 73% kawasan

Bekalan air di 948 kawasan atau 73.37 peratus daripada 1,292 kawasan terlibat gangguan bekalan air tidak berjadual di tujuh wilayah sekitar Lembah Klang pulih sepenuhnya setakat 6.30 pagi ini.