Sunday, October 25, 2020

11 saksi secara tertutup kes Hasanah kerana libat keselamatan negara

Ini kerana 11 saksi terdiri daripada mereka yang masih bertugas di stesen masing-masing di seluruh negara.

Other News

Polis kawal ketat pintu Istana Negara

Majlis Raja-Raja Melayu dijangka mengadakan mesyuarat khas petang ini berkaitan syor Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Murid miskin berisiko hidap masalah perkembangan otak ketika sekolah ditutup

Selain perkembangan otak, mereka juga terdedah kepada risiko lain seperti melemahkan perkembangan emosi dan kemahiran berfikir terjejas.

Other health risks arise for kids from poor families as Covid-19 shuts schools

Schools across the country are closing as Covid-19 cases increase, but this has deprived students from low-income families of the only nutritious meals they get.

Polis gesa semua pihak patuhi SOP Covid-19 di kawasan Istana Negara

Polis turut menasihatkan orang awam yang tidak mempunyai sebarang urusan agar tidak berada di kawasan luar pintu Istana Negara bagi mengelakkan kesesakan.

Henti semai kebencian, bersatu perangi Covid-19, kata Azmin

Adalah wajar dan tepat bagi semua pihak bersatu di belakang usaha mengurangkan pandemik dan melandaikan lengkungan Covid-19.

Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur hari ini diberitahu keterangan 11 saksi pendakwaan dalam perbicaraan kes bekas Ketua Pengarah Organisasi Perisikan Luar Malaysia (MEIO), Hasanah Abdul Hamid perlu didengar secara tertutup kerana ia melibatkan keselamatan negara.

Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Iskandar Ahmad dalam hujahannya berkata 11 saksi itu terdiri daripada mereka yang masih bertugas di stesen masing-masing di luar negara.

“Apakah kesan hubungan luar saksi ini dengan agensi-agensi di luar negara? Sekiranya identiti saksi-saksi ini kita dedahkan ia boleh mengancam keselamatan mereka dan menjejaskan keupayaan saksi-saksi tersebut dalam menjalankan tugas mereka.

“Saksi-saksi itu juga akan mendedahkan maklumat mengenai hubungan perisikan bukan sahaja negara terbabit, malah mereka juga secara tak langsung atau secara tersirat akan mendedahkan nama negara mana yang kita (Malaysia) mempunyai hubungan rapat perisikan tersebut.

“Impak yang lebih besar, ia akan memberi kesan kepada hubungan yang telah wujud dan yang akan wujud serta memberi impak negatif kepada hubungan diplomatik Malaysia dengan negara-negara lain dan seterusnya mengancam negara kita secara umumnya,” katanya dalam permohonan pendakwaan supaya 11 saksi itu memberi keterangan secara tertutup dalam perbicaraan kes pecah amanah wang kerajaan berjumlah RM50.4 juta dihadapi Hasanah.

Peguam Hamdan Hamzah yang mewakili Hasanah berkata pihaknya membantah permohonan itu kerana pihak pendakwaan tiada bukti cukup untuk mengatakan keselamatan negara akan terancam jika 11 saksi itu memberi keterangan di mahkamah terbuka.

“Dalam afidavit mereka, pihak pendakwaan berpendapat bahawa hubungan negara ini dengan negara luar akan terancam jika perbicaraan ini diadakan di mahkamah terbuka.

“Namun kami berpendapat tidak ada bukti menunjukkan keterangan saksi-saksi tersebut akan dimanipulasi kerana afidavit mengenai hubungan luar negara hanyalah spekulasi,” katanya.

Tambahnya, jika pihak pendakwaan mahu 11 saksi tersebut memberi keterangan secara tertutup, mereka perlu mengemukakan bukti dan mahkamah akan menentukannya.

Selepas mendengar hujahan daripada kedua-dua pihak, Pesuruhjaya Kehakiman Ahmad Shahrir Mohd Salleh menetapkan esok untuk keputusan permohonan tersebut.

“Mahkamah akan memulakan perbicaraan esok, tidak kira sama ada permohonan ini ditolak atau dibenarkan,” kata Ahmad Shahrir.

Mahkamah sebelum ini menetapkan perbicaraan kes itu bermula hari ini, 6 dan 8, 12 hingga 15 serta 19 hingga 22 Oktober.

Pada 25 Oktober 2018, Hasanah, 62, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan sebagai seorang penjawat awam iaitu ketua pengarah Penyelidikan Jabatan Perdana Menteri melakukan pecah amanah wang berjumlah US$12.1 juta (RM50.4 juta) milik kerajaan Malaysia.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di pejabat ketua pengarah, Bahagian Penyelidikan, Jabatan Perdana Menteri (JPM), Kompleks JPM, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan di Putrajaya antara 30 April hingga 9 Mei 2018.

Hasanah dituduh mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan serta denda jika sabit kesalahan.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Bekas setiausaha politik Mat Sabu didakwa rasuah lagi

Pada 15 Oktober lepas, Azhar didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.35 juta.

Pencemaran Sungai Selangor, seorang pengarah syarikat bersama tujuh lagi direman

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan ke atas kesemua suspek berusia antara 28 hingga 66 tahun oleh Majistret Nik Mohd Fadli Nik Azlan.

Bicara 1MDB Najib ditangguh kerana PKPB

Perbicaraan itu akan disambung semula pada 9 hingga 12 November ini.

Bicara rogol Adun Tronoh Disember ini

Tarikh berkenaan ditetapkan berikutan peguam yang mewakili Yong menghadapi kekangan kerana PKPB di Lembah Klang.

Bicara kes rasuah solar Rosmah bersambung 2 November

Mahkamah menetapkan tarikh itu susulan pelaksanaan PKPB di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya bermula 14 hingga 27 Oktober.