Friday, October 23, 2020

Pusat kuarantin Covid-19 berisiko rendah sedia diaktifkan, kata menteri

Ini akan dilakukan sekiranya kes terus bertambah.

Other News

Anwar buat keputusan sendiri dalam rancangan terbarunya, kata Guan Eng

Di atas sebab itu kenapa pemimpin PH tidak bersama-sama ketika Anwar membuat pengumuman pada 23 September lepas.

Mat Sabu’s aide charged with bribery again

Mohd Azhar Che Mat Dali pleads not guilty to two more charges.

Bekas setiausaha politik Mat Sabu didakwa rasuah lagi

Pada 15 Oktober lepas, Azhar didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.35 juta.

No noise, please, let govt walk the lives-livelihoods tightrope

Critics of the government's work from home order should understand that its hands are full battling the Covid-19 pandemic.

Muhyiddin pengerusikan mesyuarat khas Kabinet

Mesyuarat dijangka bermula pada pukul 9.30 pagi.

Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah di seluruh negara sudah sedia untuk diaktifkan semula sekiranya pandemik berkenaan terus mencatatkan peningkatan kes, kata Menteri Kesihatan Dr Adham Baba.

Beliau berkata pada masa ini terdapat 36 pusat sedemikian melibatkan hospital kerajaan serta Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia (ILKKM) selain pusat-pusat lain yang diwartakan Majlis Keselamatan Negara seperti Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (Maeps) di Serdang, Selangor.

“Kita sentiasa bersedia (untuk mengaktifkan pusat kuarantin) dan renovate tempat seperti ILKKM.

“Kalau kes bertambah kita reactivate,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian penutup Sesi Townhall Pembudayaan Norma Baru Dalam Komuniti Bagi Mencegah Penularan Covid-19 Bersama Pemimpin Komunikasi Untuk Perubahan Tingkah Laku (Combi), di Kota Tinggi hari ini.

Katanya keseluruhan pusat kuarantin tersebut menyediakan 3,467 katil dan kementerian akan berbincang dengan institut latihan lain untuk dijadikan pusat kuarantin tambahan sekiranya keadaan memerlukan.

Sementara itu, Adham berkata kira-kira 20 juta individu direkodkan sudah mendaftar dan menggunakan aplikasi MySejahtera dengan satu bilion ‘check-in’ dicatatkan di seluruh negara.

“Ada dua faktor yang menjadikan kita pantas mengesan Covid-19, yang pertama ialah kebijaksanaan dan keberkesanan pasukan kita mengesan, dan keduanya, kesediaan 58 makmal kita dalam menjalankan ujian termasuk swasta,” katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kerajaan akan pastikan vaksin diterima segera

Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 ditubuhkan.

2 pusat kuarantin Covid-19 berisiko rendah akan dibuka di Sabah

Beliau berkata setakat semalam, KKM menyaring 3,981 individu di Tawau dan 1,421 individu di Lahad Datu, dan daripada jumlah itu, seramai 331 kes positif direkodkan di Tawau dan 89 kes positif di Lahad Datu.