Monday, January 25, 2021

Tindakan KPT kerap ubah keputusan ‘last minit’ menyusahkan pelajar IPT

Bukan sahaja rugi wang ringgit malah ibu bapa dan pelajar dari jauh mengeluh dengan keputusan KPT yang agak lembap.

Other News

Miti cadangkan alternatif kepada penutupan ekonomi serta-merta

Ia mencadangkan SOP diketatkan dan meningkatkan ujian saringan bersasar termasuk menjadikannya murah dan dilakukan dalam skala lebih besar.

Miti calls for alternatives to bringing back full lockdown

It suggests tightening SOPs and boosting targeted testing as well as making this more affordable and carrying it out on a larger scale.

16 bekas ahli Umno cabar keputusan RoS, bukan parti itu

Mereka mencabar keputusan RoS atas alasan pelanjutan masa yang diberikan dicemari dengan kepenyalahan undang-undang, keadaan tidak rasional dan prosedur yang salah.

3,638 dilaporkan pulih, 11 lagi kematian baru

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 41,076.

Recoveries outpace new cases but 11 more deaths reported

3,048 new cases, 3,638 recoveries.

Peningkatan mendadak kes Covid-19 sejak kebelakangan ini dalam kalangan rakyat Malaysia secara tidak langsung menimbulkan kebimbangan pelbagai pihak.

Malah kes positif Covid-19 dilaporkan pada Jumaat merupakan yang tertinggi sejak PKP dilaksanakan pada 18 Mac lalu iaitu 287 kes dengan Kedah dan Sabah mencatatkan angka tertinggi.

Sehubungan itu Kementerian Pengajian Tinggi mengambil keputusan agar semua Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) untuk menangguhkan pendaftaran secara fizikal atau bersemuka bagi semua pelajar-pelajar baru dan lama ke kampus.

Berdasarkan satu kenyataan yang dikeluarkan KPT pada tengah hari semalam menyebabkan kebanyakan pelajar yang sudah tiba di kampus hampa apabila ia tidak diberitahu lebih awal.

“Semua urusan pendaftaran pelajar boleh dilaksanakan secara dalam talian, begitu juga aspek pengajaran dan pembelajaran sehingga pengumuman baharu mengenainya dibuat.

Keputusan menangguhkan pendaftaran secara fizikal atau bersemuka pelajar-pelajar yang terlibat perlu dibuat demi memelihara kesejahteraan dan keselamatan semua pihak,” menurut kenyataan KPT.

Kelewatan KPT mengumumkan penangguhan sesi pendaftaran tersebut membuatkan kebanyakan ibu bapa dan pelajar khususnya yang datang dari jauh untuk sesi pendaftaran hampa.

Tindakan KPT ini juga menyebabkan media sosial dibanjiri dengan luahan perasaan pelajar IPT malah ada yang mengeluh selepas terpaksa melalui perjalanan yang jauh dan perbelanjaan tinggi sehingga ada yang terpaksa bergadai demi membayar yuran serta kos pengajian anak mereka.

Salah seorang pelajar Ashraf Zailani menerusi laman Twitter di “Injang Nation” ternyata kecewa dengan kegagalan KPT mengumumkannya lebih awal apabila sudah mengetahui kes Covid-19 semakin serius.

Malah luahan kekecewaan di platfom itu diperkatakan secara panjang lebar yang rata-rata marah dan terkilan dengan tindakan KPT yang dianggap tidak professional dan menyusahkan semua pihak.

Situasinya, KPT pada mulanya mengarahkan semua IPTS dan IPTA untuk buat kelas online sehingga 31 Disember tapi ia diubah memandangkan situasi Covid-19 semakin pulih.

Bagaimanapun apabila kes Covid-19 semakin meningkat KPT tidak memaklumkan lebih awal kepada semua IPT untuk melakukan penangguhan pendaftaran.

Makluman lambat daripada KPT menyebabkan IPT tak boleh membuat sebarang keputusan melainkan hanya menantikan makluman.

Permasalahan di sini secara terang KPT tidak mempunyai kata putus yang jelas dan lambat dalam membuat keputusan sehingga menjejaskan banyak pelajar dalam urusan pendaftaran hari ini (semalam),” katanya kepada MalaysiaNow.

Bagaimanapun difahamkan menerusi kenyataan yang dikeluarkan KPT menyatakan bagi pelajar yang telah berada di kampus dan sedang mengikuti aktiviti akademik, mereka boleh kekal berada di kampus masing-masing.

Malah pihak IPT diminta membantu segala keperluan yang diperlukan oleh kumpulan pelajar ini.

Untuk rekod sejak PKP berkuatkuasa 18 Mac lalu kira-kira 80,000 pelajar terperangkap di kampus universiti masing-masing.

Ketika itu KPT merangka beberapa kaedah terbaik untuk menghantar pulang pelajar yang masih berada di kampus ke rumah masing-masing susulan pengumuman lanjutan tempoh PKP hingga 28 April.

Sebelum ini KPT juga pernah menimbulkan kontroversi apabila mengubah setiap keputusan yang dibuat antaranya 17 Mac arah pelajar pulang ke rumah menyebabkan semua pelajar berpusu-pusu di Terminal Bas Bersepadu untuk mendapatkan tiket pulang ke kampung.

Namun, disebabkan kesesakan yang tidak diduga di semua terminal bas, pada 18 Mac KPT mengeluarkan arahan melarang pelajar daripada meninggalkan kampus.

Kemudian pada 28 Mei KPT umum pembelajaran secara online sehingga Disember 2020 tapi pada 8 Julai umum pula IPT akan dibuka semula kepada semua pelajar lama dan baru bermula Oktober.

Dan pada 2 Oktober pula menyaran semua IPT menangguhkan pendaftaran.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN dilanjutkan 3 bulan lagi

Sebelum ini, kerajaan menangguhkan bayaran balik pinjaman PTPTN mulai 19 Mac hingga 31 Disember 2020.

Sekolah, institusi pendidikan dibuka 20 Januari, IPT 1 Mac

PM sekali lagi menegaskan jaminan kerajaan dalam memastikan bekalan vaksin yang diterima berkesan, selamat dan mencukupi.

Jawatankuasa khas ditubuh pantau kualiti program 2u2i, kata menteri

Sebanyak 83 program akademik mod 2u2i diluluskan di peringkat Jabatan Pendidikan Tinggi untuk ditawarkan di universiti awam di seluruh negara.

Lebih 7,000 graduan terima manfaat Penjana 

Sebanyak 87 program diluluskan di bawah Program Peningkatan Kerjaya KPT.

Adakah Covid-19 membunuh stigma terhadap ijazah dalam talian?

Universiti dan kolej di Malaysia turut mendekati pengajian dalam talian, walaupun wujud persoalan mengenai ijazah dalam talian.