Wednesday, December 1, 2021

Presiden Umno perlu buat keputusan kedudukan BN

Hala tuju yang lebih jelas perlu diberikan kepada Umno dan semua ahlinya.

Other News

Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan mahu hala tuju yang lebih jelas diberikan kepada parti dan semua ahlinya tentang bagaimana kerjasama dengan beberapa parti lain ekoran situasi politik yang berlaku sejak akhir-akhir ini.

Katanya jika terpaksa bersendiri bersama Pas dalam Muafakat Nasional (MN) dan Barisan Nasional (BN) serta parti komponennya atau tidak dalam menghadapi pilihan raya umum, ia perlu diputuskan segera.

Tegasnya lagi dalam satu kenyataan hari ini yang merujuk kepada keputusan dalam pembentukan kerajaan negeri Sabah baru-baru ini, bagi membolehkan proses menyediakan diri dilakukan parti.

“Keputusan pilihan raya Sabah menunjukkan bahawa strategi dan kerjasama politik yang Umno meterai tidak menguntungkan Umno malah semakin memencilkan peranannya di Sabah.

“Daripada sebuah parti yang menguasai Sabah selama 27 tahun, Umno waktu ini hanya pemain politik terpencil dalam gabungan GRS (Gabungan Rakyat Sabah),” katanya.

Apa yang berlaku di Sabah memerlukan Umno memikirkan semula pendekatan politiknya, kata Mohamad dan jika Sabah dijadikan sandaran, kelangsungan, pengaruh dan keterlihatan Umno akan terus terjejas dalam jangka masa pendek dan akhirnya melemahkan Umno dalam jangka waktu panjang.

“Pengorbanan Umno memberikan kerusi terkuatnya kepada parti tertentu telah menjejaskan kekuatan Umno secara signifikan. Lebih menyedihkan, Umno terpaksa berhadapan dengan calon bebas yang ditaja oleh pihak berkepentingan untuk melemahkan Umno. Janji yang dimeterai berkaitan potfolio Kabinet pun hampir dimungkiri.

“Umno tidak boleh membiarkan episod pilihan raya Sabah menjadikan kedudukannya seperti kata pepatah, ‘biar alah sabung, asal menang sorak’,” ujarnya lagi.

Sehubungan itu, sudah tiba masanya Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi memberikan pedoman dan hala tuju jelas kepada parti bagaimana untuk meneruskan kerjasama dengan saingan politik, katanya.

Pegerusi Bersatu Sabah Hajiji Noor mengangkat sumpah sebagai ketua menteri walaupun Zahid dan beberapa pemimpin Umno dari semenanjung mendesak agar Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah Bung Moktar Radin dilantik.

Kegagalan Zahid meletakkan Bung Moktar sebagai ketua menteri Sabah memperlihatkan presiden Umno itu sudah tidak lagi mempunyai pengaruh dalam parti.

Minggu lalu, Zahid berkata beliau tidak dapat menghalang ahli Parlimen Umno dan Barisan Nasional (BN) yang mahu menyokong Presiden PKR Anwar Ibrahim untuk menumbangkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin Yassin.

Tambah Mohamad, satu konsensus politik yang tegas harus dihasilkan, untuk meredakan keresahan, ketidakpuasan hati dan rasa marah ahli terhadap cara Umno diperlakukan dalam PRU Sabah.

“Menuju masa depan, UMNO mesti berhenti bernostalgia bahawa kerjasama politik melalui “Langkah Sheraton” adalah demi menyelamatkan negara.

“Episod itu telah berakhir. Episod seterusnya ialah bagaimana UMNO akan mengemudi negara ini, memberikan kepimpinan kepadanya dan mencipta masa depan Malaysia yang lebih baik melalui BN dan bukannya platform politik lain.

“Kita akan dinilai dengan apa yang boleh kita tawarkan kepada Malaysia. Bukan betapa besarnya pengorbanan kita untuk parti tertentu atau kelangsungan Perikatan Nasional (PN),” kata Mohamad.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles