Saturday, October 31, 2020

Kes rasuah ketirisan perolehan kerajaan semakin kritikal

Hampir 50% kes ketirisan perolehan kerajaan banyak berlaku melibatkan agensi-agensi kerajaan.

Other News

Tiada TPM, tiada rombakan Kabinet, tumpuan kepada belanjawan

Perubahan jawatan adalah yang terakhir dalam fikiran PM selepas Istana gesa hentikan sebarang usaha gugat kestabilan.

No deputy PM, no reshuffle as all eyes on budget

'Jinxed post' is the last thing on the PM's mind after palace's warning against destabilisation.

Taiwan military embraces same-sex marriages

Taiwan is the only Asian country to have legalised same-sex marriage.

Pandemic clips plane-maker rivals’ wings as both see profits plummet

But both companies are optimistic as they rebuild to come out flying on 'the other side of the pandemic'.

Kaji semula kontrak bekalan peralatan ketenteraan dari Perancis

Peralatan kritikal pertahanan negara dibekal dan masih diselenggara oleh pihak Perancis.

Kes rasuah melibatkan ketirisan perolehan kerajaan membabitkan penjawat awam dilihat semakin kritikal.

Menurut Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki, hampir 50% kes ketirisan perolehan kerajaan banyak berlaku melibatkan agensi-agensi kerajaan.

Bagaimanapun beliau tidak mendedahkan statistik berkenaan.

“Saya boleh katakan ketirisan pada analisa SPRM banyak berlaku di sektor awam, dengan mereka (pihak pimpinan tertinggi agensi kerajaan) yang berkuasa dalam memutuskan sesuatu perkara itu (perolehan kerajaan) terlibat penyelewengan dan salah guna kuasa.

“Apabila berlakunya ketirisan perolehan kerajaan, siasatan kami menunjukkan terdapatnya elemen rasuah yang menyebabkan sesuatu nilai perolehan kerajaan turut naik,” katanya kepada Bernama dalam temu bual sempena Ulang Tahun SPRM ke-53, hari ini.

Menjelaskan perkara itu, Azam memberi contoh jika sesuatu perolehan kerajaan bernilai RM1 juta maka nilai rasuah juga akan naik berbanding nilai asas.

“Ia bukan hanya nilai rasuahnya naik malah kualiti projek juga tidak berkualiti. Saya ingin memberi contoh kes terbaru melibatkan projek naik taraf jalan di Sarawak. Projek jalan ini dikurangkan kualiti pembuatannya sehingga menyebabkan jalan terlibat cepat rosak lalu menyebabkan kerugian jutaan ringgit kepada kerajaan,” katanya.

Azam berkata pihaknya perlu ada pakar dalam perkara berkenaan dan perlu bekerjasama dengan pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) untuk membuat penilaian semula.

Pada awal September lepas, Bernama melaporkan SPRM menahan dua pengarah syarikat berpangkat “Datuk” disyaki terlibat rasuah dan mengemukakan tuntutan palsu bernilai puluhan juta ringgit berhubung pelaksanaan 10 projek menaik taraf jalan di Sarawak bernilai RM800 juta.

Ditanya sama ada sektor swasta turut berlaku ketirisan, Azam berkata pihaknya ada menerima kes ketirisan melibatkan sektor swasta, namun jumlahnya tidak membimbangkan seperti dalam sektor awam.

“Hasrat SPRM adalah untuk menyiasat kedua-dua pihak ini (sektor awam dan swasta) jika terlibat ketirisan perolehan kerajaan, kami akan bawa ke mahkamah untuk pendakwaan,” katanya.

Sementara itu, mengulas usaha menjadikan negara ini bebas rasuah, Azam berkata SPRM yang sudah memasuki usia melebihi lima dekad, menuntut kematangannya dalam semua tindakan sama ada melibatkan penguatkuasaan, pencegahan mahupun pendidikan masyarakat dalam membanteras rasuah.

“Sekarang ini, kita hidup dalam norma baru berhadapan dengan wabak Covid-19 untuk beberapa tahun akan datang dan ia memberi cabaran kepada SPRM untuk mencapai sifar rasuah atau mewujudkan masyarakat bebas rasuah.

“Sebelum Covid-19, SPRM banyak turun padang beri taklimat dan membuat kempen banteras rasuah kepada masyarakat, namun sejak ada Covid-19, SPRM banyak menggunakan pendekatan video dan media sosial untuk berinteraksi dengan masyarakat,” katanya.

Selain itu, Azam berkata SPRM turut memasukkan elemen pendidikan antirasuah dalam buku teks sekolah rendah tahun lima yang akan berkuat kuasa, tahun 2021.

“Selain tindakan pencegahan, pendidikan masyarakat juga merupakan agenda utama SPRM dalam meningkatkan integriti individu terutama melibatkan masa depan sektor awam,” katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Bekas penasihat ketenteraan Mat Sabu, seorang pegawai ATM didakwa rasuah lagi

Dua pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam atas pertuduhan rasuah berhubung beberapa projek di Kementerian Pertahanan...

Bekas ketua risikan, bekas penasihat ketenteraan Mat Sabu dan pegawai ATM dituduh rasuah

Kesemua mereka mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan secara berasingan.

Bekas setiausaha politik Mat Sabu didakwa rasuah lagi

Pada 15 Oktober lepas, Azhar didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.35 juta.

Bicara kes rasuah solar Rosmah bersambung 2 November

Mahkamah menetapkan tarikh itu susulan pelaksanaan PKPB di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya bermula 14 hingga 27 Oktober.

Setiausaha politik Mat Sabu didakwa rasuah RM6.35 juta

Tertuduh didakwa menerima suapan antara nya di parkir kediaman rasmi menteri pertahanan di Kuala Lumpur.