Sunday, November 1, 2020

Prinsip ‘Maqasid Syariah’ jadi panduan lawan Covid-19, kata PM

Satu norma baru dalam kehidupan umat Islam, antaranya solat berjemaah di masjid dan surau di seluruh negara yang perlu mematuhi SOP ditetapkan.

Other News

Ahli ekonomi jangka belanjawan sektor pendidikan dipotong akibat Covid-19

Universiti awam dijangka terpaksa 'mengikat perut' dalam peruntukan pengurusan dan perbelanjaan kakitangan selain pengagihan biasiswa bakal diteliti secara mendalam.

Education might have to take one for the team, economist says on ‘Covid-19’ budget

Public universities might have to tighten their belts as funds are needed to combat the Covid-19 pandemic.

Realitinya, politik Malaysia wajib berlandaskan platform Melayu

PKR yang berideologikan berbilang kaum juga akhir-akhir ini bercakap soal Melayu-Islam dan diserlahkan dengan kesediaan Anwar Ibrahim bekerjasama dengan Najib Razak.

James Bond pertama, Sean Connery meninggal dunia

Connery baru sahaja menyambut ulang tahunnya yang ke-90 pada Ogos lalu.

James Bond’s Sean Connery dies

The man who uttered the iconic line, 'Bond, James Bond', is dead at 90.

Prinsip Maqasid Syariah menjadi panduan dalam menggerakkan usaha kerajaan melawan Covid-19 walaupun pada zahirnya ia tidak diuar-uarkan sebagai kerangka dalam tindakan menangani pandemik itu, kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata keputusan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengelakkan penularan pandemik itu hakikatnya merupakan pengaplikasian prinsip Maqasid Syariah iaitu memelihara nyawa.

Atas semangat “Malaysia Prihatin”, kerajaan mengambil langkah proaktif melaksanakan beberapa fasa PKP dan kini dalam fasa PKP Pemulihan untuk memelihara keselamatan dan nyawa orang awam daripada ancaman Covid-19, katanya ketika berucap merasmikan Persidangan Kehakiman dan Perundangan Syariah Nusantara (PKPSN 2020), di Sepang hari ini.

“Dengan statistik pertambahan pesakit dan juga kematian akibat pandemik itu, masyarakat sudah tentu memahami bahawa prinsip memelihara nyawa amat penting dan sebagai pemerintah, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan yang prihatin untuk mengelakkan penularan wabak itu,” katanya.

Muhyiddin berkata prinsip utama Maqasid Syariah iaitu “Hifz al-Din” atau memelihara agama turut menjadi topik penting yang dibincangkan kerajaan sepanjang pelaksanaan PKP.

Menurutnya, ia mewujudkan satu norma baru dalam kehidupan umat Islam, antaranya solat berjemaah di masjid dan surau di seluruh negara yang perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

“Di peringkat awal, kita terpaksa menutup masjid dan surau untuk mengelakkan jangkitan Covid-19 di dalam masyarakat. Solat Jumaat juga tidak diadakan untuk beberapa ketika demi untuk memelihara nyawa rakyat.

“Alhamdulillah, pada hari ini masjid dan surau sudah dibuka atas sebab kerajaan prihatin terhadap keperluan umat Islam untuk menjalankan ibadah yang merupakan sebahagian daripada prinsip Hifz al-Din atau memelihara agama. Namun, prinsip ini diseimbangkan dengan prinsip Hifz al-Nafs atau memelihara nyawa,” katanya.

Muhyiddin berkata walaupun masjid dan surau sudah dibuka dan solat berjemaah termasuk solat Jumaat dibenarkan, para jemaah mesti mengamalkan norma baru, antaranya menjaga jarak antara jemaah.

“Jika kebiasaannya imam menyuruh makmum supaya rapatkan saf, dalam keadaan norma baharu imam meminta makmum supaya jarak-jarakkan saf. Ini penting supaya umat Islam yang datang ke masjid untuk beribadah tidak terdedah kepada risiko jangkitan Covid-19 yang mengancam nyawa,” katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

659 kes baru Covid-19, 1,000 dilaporkan pulih

Sabah catat 529 kes baru Covid-19.

PM beri isyarat berdamai menjelang Belanjawan 2021

Beliau yakin persefahaman dapat dirangka dalam kalangan ahli Parlimen.

Tiada TPM, tiada rombakan Kabinet, tumpuan kepada belanjawan

Perubahan jawatan adalah yang terakhir dalam fikiran PM selepas Istana gesa hentikan sebarang usaha gugat kestabilan.

799 kes baru Covid-19, 491 dilaporkan pulih

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 30,889 kes.

PM tinjau persiapan penghantaran bantuan ke Sabah

Antara barangan yang dibawa termasuk pelitup muka, peralatan perlindungan diri (PPE), pelindung muka, baju penutup badan.