Monday, March 1, 2021

Prinsip ‘Maqasid Syariah’ jadi panduan lawan Covid-19, kata PM

Satu norma baru dalam kehidupan umat Islam, antaranya solat berjemaah di masjid dan surau di seluruh negara yang perlu mematuhi SOP ditetapkan.

Other News

Sabah, Sarawak dapat layanan adil, kata Muhyiddin

Terdapat banyak lagi usaha yang perlu dibuat bagi meletakkan kedua-dua negeri berkenaan agar setara dengan Semenanjung.

I have big support, Muhyiddin says as he marks first year as PM

He maintains that he still possesses majority support, rejecting accusations that the state of emergency was a ploy to remain in power.

Muhyiddin tetap perkukuh hubungan antarabangsa

Pandemik Covid-19 tidak bermakna negara tidak memberi perhatian dalam hubungan antarabangsa.

Darurat Covid-19 diperlukan, kata PM

'Saya pun tak tahu parti mana sekarang yang mempunyai jumlah kerusi yang lebih besar daripada saya', kata Muhyiddin.

2,437 kes positif, jumlah jangkitan Covid-19 kini melebihi 300,000

300,752 jumlah keseluruhan kes positif dilaporkan di Malaysia.

Prinsip Maqasid Syariah menjadi panduan dalam menggerakkan usaha kerajaan melawan Covid-19 walaupun pada zahirnya ia tidak diuar-uarkan sebagai kerangka dalam tindakan menangani pandemik itu, kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata keputusan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengelakkan penularan pandemik itu hakikatnya merupakan pengaplikasian prinsip Maqasid Syariah iaitu memelihara nyawa.

Atas semangat “Malaysia Prihatin”, kerajaan mengambil langkah proaktif melaksanakan beberapa fasa PKP dan kini dalam fasa PKP Pemulihan untuk memelihara keselamatan dan nyawa orang awam daripada ancaman Covid-19, katanya ketika berucap merasmikan Persidangan Kehakiman dan Perundangan Syariah Nusantara (PKPSN 2020), di Sepang hari ini.

“Dengan statistik pertambahan pesakit dan juga kematian akibat pandemik itu, masyarakat sudah tentu memahami bahawa prinsip memelihara nyawa amat penting dan sebagai pemerintah, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan yang prihatin untuk mengelakkan penularan wabak itu,” katanya.

Muhyiddin berkata prinsip utama Maqasid Syariah iaitu “Hifz al-Din” atau memelihara agama turut menjadi topik penting yang dibincangkan kerajaan sepanjang pelaksanaan PKP.

Menurutnya, ia mewujudkan satu norma baru dalam kehidupan umat Islam, antaranya solat berjemaah di masjid dan surau di seluruh negara yang perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

“Di peringkat awal, kita terpaksa menutup masjid dan surau untuk mengelakkan jangkitan Covid-19 di dalam masyarakat. Solat Jumaat juga tidak diadakan untuk beberapa ketika demi untuk memelihara nyawa rakyat.

“Alhamdulillah, pada hari ini masjid dan surau sudah dibuka atas sebab kerajaan prihatin terhadap keperluan umat Islam untuk menjalankan ibadah yang merupakan sebahagian daripada prinsip Hifz al-Din atau memelihara agama. Namun, prinsip ini diseimbangkan dengan prinsip Hifz al-Nafs atau memelihara nyawa,” katanya.

Muhyiddin berkata walaupun masjid dan surau sudah dibuka dan solat berjemaah termasuk solat Jumaat dibenarkan, para jemaah mesti mengamalkan norma baru, antaranya menjaga jarak antara jemaah.

“Jika kebiasaannya imam menyuruh makmum supaya rapatkan saf, dalam keadaan norma baharu imam meminta makmum supaya jarak-jarakkan saf. Ini penting supaya umat Islam yang datang ke masjid untuk beribadah tidak terdedah kepada risiko jangkitan Covid-19 yang mengancam nyawa,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Muhyiddin tetap perkukuh hubungan antarabangsa

Pandemik Covid-19 tidak bermakna negara tidak memberi perhatian dalam hubungan antarabangsa.

Suami isteri pengusaha van tak sabar tunggu sekolah dibuka

Berita mengenai pembukaan semula sesi persekolahan pada 1 Mac depan bagaikan “cahaya di hujung terowong” kepada pasangan pengusaha van sekolah yang memutuskan untuk pulang...

Kes Covid-19 kembali melebihi 2,000, 11 kematian baru

11 lagi kematian dicatatkan menjadikan jumlah 1,111 kes.

Tidak perlu surat polis rentas negeri hantar anak ke asrama

Ibu bapa hanya perlu menunjukkan surat yang dikeluarkan pihak sekolah semasa melalui sekatan jalan raya.

Kes baru Covid-19 jatuh bawah 2,000

12 lagi kematian dicatatkan.