Thursday, October 29, 2020

YDP setuju lantik Hajiji sebagai KM Sabah

Hajiji berkata beliau akan menunaikan tanggungjawab sebaik mungkin, bagi memenuhi mandat yang diterima daripada rakyat Sabah.

Other News

Ahli Parlimen PKR pertikaikan titah Agong secara terbuka

Hassan menegaskan ahli-ahli parlimen mestilah bebas untuk membuat keputusan di dalam sidang Parlimen termasuk Belanjawan 2021.

Belanjawan 2021, KKM perlu peruntukan tambahan

KKM rancang tubuh hospital penyakit berjangkit jika diberi peruntukan itu.

801 kes baru Covid-19, 573 dilaporkan pulih

Sabah kekal negeri tertinggi catat jangkitan baru Covid-19.

801 new cases, death toll up by 8

573 more patients discharged.

Bekas penasihat ketenteraan Mat Sabu, seorang pegawai ATM didakwa rasuah lagi

Dua pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam atas pertuduhan rasuah berhubung beberapa projek di Kementerian Pertahanan...

Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin hari ini bersetuju, melantik Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Sabah Hajiji Noor sebagai ketua menteri Sabah yang baru.

“Saya ucap tahniah kepada Hajiji dan saya persetujui sebagai ketua menteri yang baru, untuk mengangkat sumpah pada esok hari,” katanya di Kota Kinabalu hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan surat jemputan istiadat angkat sumpah jawatan ketua menteri Sabah ke-16 kepada Hajiji, di Istana Negeri di Kota Kinabalu.

Sejurus selesai penyampaian surat jemputan itu, Hajiji turut menghadiri raptai istiadat angkat sumpah yang dijadual berlangsung di Dewan Istiadat Istana Negeri, pada pukul 10 pagi, esok.

Gabungan Rakyat Sabah (GRS) hari ini sebulat suara menamakan Hajiji, yang juga ahli Dewan Undangan Negeri Sulaman, sebagai calon ketua menteri Sabah yang baru.

GRS memperoleh majoriti mudah untuk mengambil alih tampuk pimpinan kerajaan negeri daripada Warisan, pada Pilihan Raya Negeri Sabah ke-16 apabila memperoleh 38 daripada keseluruhan 73 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri ini.

Sementara itu ketika ditemui pemberita selepas penerimaan surat itu, Hajiji berkata beliau akan menunaikan tanggungjawab sebaik mungkin, bagi memenuhi mandat yang diterima daripada rakyat Sabah.

“Terima kasih kepada Tuan Yang Terutama kerana beliau menjemput saya untuk menerima surat pelantikan sebagai ketua menteri negeri Sabah…esok saya dimaklumkan saya (angkat sumpah) dan timbalan-timbalan ketua menteri dahulu,” katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Warisan akan sokong belanjawan bantu rakyat

Belanjawan 2021 perlu memberi fokus kepada menyelesaikan kekurangan tersebut demi manfaat rakyat Sabah.

PKPB Sabah dilanjut hingga 9 November

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih meneruskan saringan secara bersasar kepada penduduk.

Covid-19 patient falls to death at Sabah hospital

The patient had recovered after receiving treatment and was due to be discharged today.

26 daerah kini zon merah Covid-19

Lima daerah zon merah di Selangor melibatkan Klang, Petaling, Hulu Langat, Gombak dan Kuala Langat.

What Malaysia should and should not do about Philippine claim to Sabah

It is not enough for Malaysia to rest on the fact that it has both de facto and de jure sovereignty in Sabah, despite the Philippines' claim to the contrary.