Friday, March 5, 2021

150 kes baru Covid-19, 1 kematian

Sabah merekodkan kes tertinggi diikuti dengan Selangor.

Other News

Pengerusi BN terus gesa sidang Parlimen ketika darurat

BN menganggap kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Takiyuddin Hassan semalam mencabar kuasa Agong.

PN masih utuh, kata Bersatu

Bersatu menyatakan penghargaan kepada semua parti komponen Perikatan Nasional yang masih setia dengan gabungan itu.

Bersatu says PN still in charge, views Umno decision seriously

The party says its focus is on the economy and the pandemic, and that it takes a serious view of Umno's decision.

Hanya MySejahtera digunapakai bagi solat Jumaat di Selangor berkuat kuasa esok

Sebarang aplikasi pengimbas selain MySejahtera tidak diterima oleh Jais bagi jemaah yang ingin masuk ke dalam masjid dan surau.

BN chief Zahid repeats call for Dewan Rakyat sitting during emergency

The BN chairman also hits out at PAS' Takiyuddin Hassan for ruling out any parliamentary sitting during the virus emergency.

Kes baru Covid-19 negara kembali mencatat tiga angka iaitu 150 kes, dengan tiga kluster baru dikesan, selain satu kematian direkod dalam tempoh 24 jam lepas.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kes baru yang dicatat itu merangkumi 146 kes tempatan terdiri daripada 124 warga Malaysia, manakala 22 kes lagi bukan warganegara.

Sabah terus merupakan negeri yang mencatat kes paling tinggi iaitu 124 kes; diikuti Selangor dengan 10 kes; empat kes di Pahang; tiga kes di Kuala Lumpur; dua kes di Johor dan Sarawak; manakala satu kes dicatatkan di Melaka.

“Antara pecahan kes di Sabah ialah 58 kes daripada Kluster Benteng Lahad Datu (LD) melibatkan 55 warganegara dan tiga bukan warganegara, 20 kes Kluster Bangau-Bangau melibatkan 12 warganegara dan lapan bukan warganegara;

“Sejumlah 13 kes pula daripada Kluster Bakau melibatkan empat warganegara dan sembilan bukan warganegara manakala 10 kes daripada Kluster Pulau, melibatkan sembilan warganegara dan satu bukan warganegara,” katanya dalam kenyataan semalam.

Selain itu, tiga kes di Pahang, dua di Johor dan masing-masing satu di Kuala Lumpur dan Melaka melibatkan kes saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi (Sabah).

Dr Noor Hisham berkata, dengan jumlah kes baru ini menjadikan kes terkumpul Covid-19 di negara ini kini 10,919 dan kes aktif dengan kebolehjangkitan ialah 950 kes.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan bagi empat kes import yang dilaporkan, tiga daripadanya adalah individu pulang dari Arab Saudi (dua kes di Kuala Lumpur dan satu di Selangor) manakala satu kes pulang dari India (dilaporkan di Kuala Lumpur melibatkan warga tempatan).

Mengenai jumlah kematian, beliau berkata satu kematian baru yang dilaporkan, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian Covid-19 negara ialah 134 kes (1.23 % daripada jumlah keseluruhan kes).

“Kes kematian ke-134 (iaitu kes ke-10,491) merupakan wanita warga Malaysia berumur 81 tahun. Beliau mengalami gejala demam dan batuk berkahak pada 14 Sept dan dibawa ke Hospital Semporna pada 17 Sept.

“Saringan Covid-19 didapati positif pada 22 Sept. Pada 26 Sept, kes dipindahkan ke Hospital Tawau, Sabah. Keadaan kes didapati merosot dan dipindahkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) pada hari yang sama. Beliau disahkan meninggal dunia pada 27 Sept pukul 12.52 pagi,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata 50 kes pulih dilaporkan hari ini, manakala enam kes positif sedang dirawat di ICU dengan empat daripadanya memerlukan bantuan pernafasan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Permulaan baik untuk Sabah, tetapi masih banyak perlu dilaksana

Kerajaan negeri masih perlu meneruskan bantuan kewangan dengan sewajarnya bagi sektor perniagaan yang terjejas.

Kes baru Covid-19 catat angka 1,745

Angka kematian akibat Covid-19 catat 7 kes hari ini.

Kes baru Covid-19 kembali turun bawah 2,000

5 lagi kematian menjadikan jumlah 1,135 keseluruhannya.

Sabah, Sarawak dapat layanan adil, kata Muhyiddin

Terdapat banyak lagi usaha yang perlu dibuat bagi meletakkan kedua-dua negeri berkenaan agar setara dengan Semenanjung.

2,437 kes positif, jumlah jangkitan Covid-19 kini melebihi 300,000

300,752 jumlah keseluruhan kes positif dilaporkan di Malaysia.