Saturday, October 31, 2020

Tanda pagar #PRNSabah warnai hari pengundian

Ada juga yang berswafoto bersama-sama rakan selepas selesai mengundi dengan pelbagai kapsyen antaranya ; “kami sudah selesai mengundi”.

Other News

Sukar kawal Covid-19 jika PRK Batu Sapi, PRN Sarawak diadakan, kata PM

Pada masa kini, tiada siapa berani membantu SPR mengendalikan pilihan raya kerana takutkan wabak Covid-19.

Typhoon Molave just battered Vietnam, Philippines, now Goni is on its way

Goni will be Vietnam's ninth typhoon of the year.

Japan tests virus measures at near-full baseball stadium

The experiment will see three daily matches played at the 32,000-seat Yokohama Stadium with 80 to 100% of seats filled.

Qatar to prosecute those behind invasive airport searches

Qatar government also reiterates its apology for the invasive gynaecological searches of women passengers at Doha airport.

799 kes baru Covid-19, 491 dilaporkan pulih

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 30,889 kes.

Platform media sosial digunakan pengundi untuk berkongsi perjalanan proses pengundian bagi merakam peristiwa bersejarah memilih pentadbiran kerajaan negeri yang baru dalam suasana pandemik Covid-19.

Tanda pagar (Eng : hashtag) #PRNSabah #SabahMemilih #SabahBangkit digunakan pengundi khasnya golongan muda dengan memuat naik gambar di akaun Twitter, Facebook dan Instagram, mulai dari sesi mengimbas kod aplikasi MySejahtera sewaktu tiba di pusat mengundi sehinggalah selesai mengundi dengan menunjukkan jari telunjuk dicalit dakwat hitam.

Ada juga yang berswafoto bersama-sama rakan selepas selesai mengundi dengan pelbagai kapsyen antaranya ; “kami sudah selesai mengundi”, “Selamat mengundi warga Sabah, pilihan di tangan anda” dan “Good morning Sabahan, get out and vote:”

Sehingga jam 12 tengah hari, cuaca cerah di kebanyakan tempat selain proses pengundian terus berjalan lancar tanpa sebarang gangguan, serta kelibat petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), polis, dan Kementerian Kesihatan terus komited bertugas memastikan keadaan terkawal.

Jauh di pedalaman kira-kira 80 kilometer dari ibu negeri, calon Perikatan Nasional (PN) dari Star bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tambunan, Jeffrey Kitingan, menunaikan tanggungjawabnya di Sekolah Kebangsaan (SK) Pekan Tambunan pada jam 9.50 pagi.

Beliau yang lengkap berpakaian tradisional suku kaum Kadazan Dusun termasuk memakai tengkolok yang dikenali Siga itu, sempat beramah mesra dengan pengundi dan petugas SPR yang berada di kawasan tersebut.

Kira-kira 90 minit kemudian, calon kerusi DUN Lamag, Bung Moktar Radin, yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah, selesai mengundi di SMK Bukit Garam, Kinabatangan sambil menitipkan pesanan kepada pengundi supaya menjaga prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 demi keselamatan bersama.

Turut mencuri tumpuan adalah kehadiran bekas ketua menteri Sabah Musa Aman yang selesai mengundi di SK Sungai Manila, Sandakan bagi kerusi DUN Sungai Manila pada jam 11.04 pagi tadi.

Kehadiran penyandang kerusi DUN Sungai Sibuga itu diiringi sepasukan pengiring keselamatan dan selepas selesai mengundi, Musa sempat beramah mesra dengan pengundi yang teruja menemuinya di pusat mengundi tersebut.

Hari yang sibuk buat Pengerusi SPR Abdul Ghani Salleh apabila meninjau perjalanan proses pengundian di beberapa pusat pengundian antaranya SJK (C) Chung Hwa, dan SMK Sanzac Kota Kinabalu sejak pagi tadi.

Bekas ahli Parlimen Kota Belud yang juga ketua Umno Bahagian Tuaran Abdul Rahman Dahlan turut menunaikan tanggungjawabnya sambil menunjukkan jari dicalit dakwat hitam selepas selesai mengundi di Sekolah Kebangsaan Serusup, Tuaran pada jam 11.35 pagi.

Sebanyak 2,540 saluran di 741 pusat mengundi dibuka di semua 73 kerusi DUN sejak 7.30 pagi ini bagi membolehkan rakyat Sabah memilih kerajaan baru pada Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-16.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Ingkar SOP, wartawan kongsi detik dijangkiti Covid-19

Badan lemah serta batuk tak henti-henti sehari selepas pulang dari Sabah.

Polis panggil Anwar ke Bukit Aman esok

Sehingga kini, sebanyak 113 laporan polis dibuat ke atas presiden PKR itu.

SPR tetapkan PRK Batu Sapi pada 5 Disember

Hari penamaan calon ditetapkan pada 23 November manakala hari pengundian awal pada 1 Disember.

Bicara kes Bung Moktar, isteri ditangguhkan

Perbicaraan yang dijadualkan hari ini dan esok ditangguhkan berikutan perlaksanaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) di negeri itu.

PRN Sabah

Mungkin lebih ramai lagi yang akan menjadi mangsa Covid-19 sekiranya PRU diadakan.