Monday, March 1, 2021

Tanda pagar #PRNSabah warnai hari pengundian

Ada juga yang berswafoto bersama-sama rakan selepas selesai mengundi dengan pelbagai kapsyen antaranya ; “kami sudah selesai mengundi”.

Other News

Rayuan saman fitnah NFCorp terhadap Nurul Izzah ditolak

Mahkamah memerintahkan NFCorp dan Mohamad Salleh membayar kos RM50,000.

Muhyiddin’s report card, one year on

In assessing Muhyiddin, one must take into account the twin crises that coincided with his premiership: the Covid-19 pandemic and the resulting economic fallout.

Kes baru Covid-19 kembali turun bawah 2,000

5 lagi kematian menjadikan jumlah 1,135 keseluruhannya.

New cases dip below 2,000

Five more deaths take toll to 1,135.

Pembunuhan pengasas Ambank, mahkamah kekal hukuman mati pesalah

Presiden Mahkamah Rayuan Rohana Yusuf turut mengekalkan hukuman penjara 18 tahun yang dijatuhkan ke atas Koong Swee Kwan.

Platform media sosial digunakan pengundi untuk berkongsi perjalanan proses pengundian bagi merakam peristiwa bersejarah memilih pentadbiran kerajaan negeri yang baru dalam suasana pandemik Covid-19.

Tanda pagar (Eng : hashtag) #PRNSabah #SabahMemilih #SabahBangkit digunakan pengundi khasnya golongan muda dengan memuat naik gambar di akaun Twitter, Facebook dan Instagram, mulai dari sesi mengimbas kod aplikasi MySejahtera sewaktu tiba di pusat mengundi sehinggalah selesai mengundi dengan menunjukkan jari telunjuk dicalit dakwat hitam.

Ada juga yang berswafoto bersama-sama rakan selepas selesai mengundi dengan pelbagai kapsyen antaranya ; “kami sudah selesai mengundi”, “Selamat mengundi warga Sabah, pilihan di tangan anda” dan “Good morning Sabahan, get out and vote:”

Sehingga jam 12 tengah hari, cuaca cerah di kebanyakan tempat selain proses pengundian terus berjalan lancar tanpa sebarang gangguan, serta kelibat petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), polis, dan Kementerian Kesihatan terus komited bertugas memastikan keadaan terkawal.

Jauh di pedalaman kira-kira 80 kilometer dari ibu negeri, calon Perikatan Nasional (PN) dari Star bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tambunan, Jeffrey Kitingan, menunaikan tanggungjawabnya di Sekolah Kebangsaan (SK) Pekan Tambunan pada jam 9.50 pagi.

Beliau yang lengkap berpakaian tradisional suku kaum Kadazan Dusun termasuk memakai tengkolok yang dikenali Siga itu, sempat beramah mesra dengan pengundi dan petugas SPR yang berada di kawasan tersebut.

Kira-kira 90 minit kemudian, calon kerusi DUN Lamag, Bung Moktar Radin, yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah, selesai mengundi di SMK Bukit Garam, Kinabatangan sambil menitipkan pesanan kepada pengundi supaya menjaga prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 demi keselamatan bersama.

Turut mencuri tumpuan adalah kehadiran bekas ketua menteri Sabah Musa Aman yang selesai mengundi di SK Sungai Manila, Sandakan bagi kerusi DUN Sungai Manila pada jam 11.04 pagi tadi.

Kehadiran penyandang kerusi DUN Sungai Sibuga itu diiringi sepasukan pengiring keselamatan dan selepas selesai mengundi, Musa sempat beramah mesra dengan pengundi yang teruja menemuinya di pusat mengundi tersebut.

Hari yang sibuk buat Pengerusi SPR Abdul Ghani Salleh apabila meninjau perjalanan proses pengundian di beberapa pusat pengundian antaranya SJK (C) Chung Hwa, dan SMK Sanzac Kota Kinabalu sejak pagi tadi.

Bekas ahli Parlimen Kota Belud yang juga ketua Umno Bahagian Tuaran Abdul Rahman Dahlan turut menunaikan tanggungjawabnya sambil menunjukkan jari dicalit dakwat hitam selepas selesai mengundi di Sekolah Kebangsaan Serusup, Tuaran pada jam 11.35 pagi.

Sebanyak 2,540 saluran di 741 pusat mengundi dibuka di semua 73 kerusi DUN sejak 7.30 pagi ini bagi membolehkan rakyat Sabah memilih kerajaan baru pada Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-16.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

GRS tandatangani MoU, tolak campur tangan luar

MoU bagi mengekalkan kerjasama selain menolak campur tangan luar yang cuba menggugat gabungan itu.

Hakim kecewa terpaksa tangguh kes rasuah Bung Moktar, isteri

Ia kerana ahli Parlimen Kinabatangan itu perlu menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah.

Umno Sabah tak akan khianati rakan GRS, kata Bung Moktar

Kerjasama tersebut membolehkan GRS membentuk kerajaan negeri dan Umno Sabah akan terus bersama-sama rakan parti lain untuk mengukuhkan kerajaan negeri.

Shafie pertahankan keputusan bubar DUN, ‘rela mati dalam gelanggang politik’

Nafi kes Covid-19 meningkat disebabkan PRN Sabah.

SPR akan keluarkan SOP baru pilihan raya dalam masa terdekat, kata pengerusi

Beberapa penambahan baru yang lebih ketat, yang akan dijelaskan nanti seperti kempen melalui media sosial.