Saturday, October 31, 2020

Pemimpin luar bimbang dengan Malaysia selepas pengumuman Anwar, kata menteri

Hishammuddin turut meminta kesemua anggota jemaah menteri dan ahli-ahli Parlimen kerajaan memberi sokongan padu kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Other News

Sukar kawal Covid-19 jika PRK Batu Sapi, PRN Sarawak diadakan, kata PM

Pada masa kini, tiada siapa berani membantu SPR mengendalikan pilihan raya kerana takutkan wabak Covid-19.

Typhoon Molave just battered Vietnam, Philippines, now Goni is on its way

Goni will be Vietnam's ninth typhoon of the year.

Japan tests virus measures at near-full baseball stadium

The experiment will see three daily matches played at the 32,000-seat Yokohama Stadium with 80 to 100% of seats filled.

Qatar to prosecute those behind invasive airport searches

Qatar government also reiterates its apology for the invasive gynaecological searches of women passengers at Doha airport.

799 kes baru Covid-19, 491 dilaporkan pulih

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 30,889 kes.

Menteri Luar Hishammuddin Hussein mendedahkan ramai pemimpin luar negara menzahirkan kebimbangan terhadap situasi politik di negara ini terutama dalam konteks mengawal penularan Covid-19.

Beliau berkata kemelut politik di Malaysia ketika ini tidak membantu mencerminkan imej sebenar negara di mata dunia apatah lagi di saat kerajaan sedang berusaha menjalinkan pelbagai bentuk kerjasama terutama demi memerangi Covid-19 dan memulihkan ekonomi tempatan dengan negara-negara sahabat.

Ahli Parlimen Sembrong itu juga berkata rakyat negara ini sudah cukup terbeban dengan isu ekonomi dan wabak berkenaan sehingga ada yang dibuang kerja serta kehilangan ahli keluarga.

“Jangan kita tambah lagi beban mereka dengan isu-isu politik. Kita juga perlu ingat, sekiranya situasi politik negara berterusan tidak stabil, usaha yang dilaksanakan kerajaan demi rakyat selama beberapa bulan ini akan menjadi sia-sia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa beliau mendapat sokongan ‘kukuh dan meyakinkan’ daripada ahli Parlimen untuk mengambil alih tampuk pemerintahan negara.

Hishammuddin turut meminta kesemua anggota jemaah menteri dan ahli-ahli Parlimen kerajaan memberi sokongan padu kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

“Jangan kita menjadi anggota penting kerajaan, menikmati kelebihan yang diperolehi tetapi pada masa yang sama tidak menyokong kepimpinan. Ini mesti menjadi peringatan oleh semua menteri, timbalan menteri dan ketua syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang dilantik,” katanya.

Katanya, jika ada anggota kerajaan yang bertekad tidak mahu menyokong kepimpinan sedia ada, mereka perlu berundur daripada kerajaan supaya usaha membina semula negara dapat diteruskan.

Dalam pada itu, Hishammuddin mendakwa pengumuman Anwar semalam, sebagai usaha mengelirukan dan menanam rasa bimbang rakyat terhadap kestabilan kerajaan persekutuan menjelang hari mengundi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah, Sabtu ini.

“Apa jua yang diumumkan oleh Anwar Ibrahim semalam, perkara paling penting untuk parti ialah fokus kepada usaha memenangi PRN Sabah. Jentera Umno dan Barisan Nasional (BN) berpenat-lelah dan berjuang selama berminggu berkempen demi memenangkan calon-calon kita.

“Jangan rencatkan usaha, mengganggu fokus dan mematahkan semangat mereka dengan kenyataan yang boleh menimbulkan tanda tanya dalam kalangan ahli Umno dan jentera BN,” katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Sukar kawal Covid-19 jika PRK Batu Sapi, PRN Sarawak diadakan, kata PM

Pada masa kini, tiada siapa berani membantu SPR mengendalikan pilihan raya kerana takutkan wabak Covid-19.

Pakar dari Perancis jelaskan maksud kenyataan Dr Mahathir

Sophie Lemiere turut menyelar respons Anwar Ibrahim terhadap isu di Perancis sebagai ‘kurang cerdik’.

Top PH meeting ‘silent’ on Anwar-Zahid-Najib plan

Leaders did not address the elephant in the room but focused on the dilemma of supporting next week's budget.

Mesyuarat PH ‘senyap’ tentang rancangan Anwar-Zahid-Najib

Tiada siapa yang membangkitkan mengenai isu itu tetapi fokus kepada dilema untuk menyokong belanjawan bulan depan.

Pelantikan TPM prerogatif Muhyiddin, kata Annuar Musa

Sekiranya PM merasakan tidak perlu TPM, itu adalah haknya, kata Annuar.