Saturday, October 24, 2020

Timbalan pegarah syarikat individu pertama didakwa mengikut Akta Perlindungan Pemberi Maklumat

Other News

A journalist’s bout with Covid-19

Azrul Affandi Sobry, a journalist struck as he was on the line of duty covering the recent state election in Sabah admits that it wasn't entirely unexpected as the nature of the job entails jostling with others in order to land the story and also confesses that he could have done more to prevent it from happening.

Landing stories – and then some: A journalist’s bout with Covid-19

A journalist chasing stories on the Sabah polls tells of how his disregard for SOPs gave him more than he bargained for.

Ingkar SOP, wartawan kongsi detik dijangkiti Covid-19

Badan lemah serta batuk tak henti-henti sehari selepas pulang dari Sabah.

Zuraida minta Anwar cermin diri sendiri

Apa yang Anwar lakukan menimbulkan persoalan serius mengenai kebolehannya.

Zuraida tells Anwar to self-reflect, drop ‘petty ambition’

The former PKR women's chief says Anwar's lack of details on his claim of having majority support raises questions concerning his fitness for the job.

Seorang timbalan pengarah sebuah syarikat dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur hari ini atas pertuduhan menyebabkan seorang kakitangan dipecat setelah memberikan maklumat mengenai salah lakunya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Wafiy Abd Aziz, 35, mengaku tidak bersalah dan memohon untuk dibicarakan selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Azman Ahmad.

Pertuduhan terhadap Wafiy adalah yang pertama mengikut Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 (Akta 711), sejak ia berkuat kuasa pada 2010.

Mengikut pertuduhan, Wafiy, didakwa mengambil tindakan yang memudaratkan terhadap seorang pemberi maklumat dengan cara mengapi-apikan Pengerusi Education Malaysia Global Services Abdul Rahman Mohamed Shariff supaya menandatangani dokumen penamatan pekerjaan ke atas lelaki terbabit sebagai suatu tindakan balas terhadap pendedahannya berkenaan kelakuan tidak wajar tertuduh kepada SPRM.

Wafiy didakwa melakukan perbuatan itu di Pejabat Education Malaysia Global Services di Jalan Mayang Sari di Kuala Lumpur, 9 Jan lepas.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 10(3)(b) Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 10(6) akta sama, yang memperuntukkan denda maksimum RM100,000 atau penjara maksimum 15 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya SPRM Mohd Afif Ali berkata kesalahan di bawah Seksyen 10(3)(b) Akta Perlindungan Pemberi Maklumat merupakan suatu kesalahan tidak boleh dijamin yang secara amnya seorang tertuduh tiada hak untuk dibebaskan dengan jaminan kerana jaminan bukan hak automatik tertuduh untuk kesalahan ini.

“Meskipun ia satu kesalahan tidak boleh dijamin, pihak pendakwaan tidak membantah sekiranya mahkamah ingin menggunakan budi bicara untuk membenarkan tertuduh dilepaskan dengan jaminan sementara perbicaraan selesai.

“Mahkamah boleh mengenakan syarat-syarat tambahan seperti tertuduh menyerahkan dokumen perjalanannya kepada mahkamah dan juga melapor diri di Pejabat SPRM terdekat dalam tempoh waktu ditetapkan,” katanya.

Sehubungan itu, Mohd Afif berkata pihak pendakwaan mencadangkan jaminan RM30,000 dengan seorang penjamin warganegara Malaysia selain memohon syarat-syarat tambahan lain iaitu tertuduh perlu melapor diri di Pejabat SPRM terdekat sebulan sekali.

“Walaupun pada tahap ini tidak dapat ditunjukkan bahawa ada saksi-saksi pendakwaan yang diganggu, namun sebagai seorang individu yang mempunyai kedudukan dan berpengaruh di dalam syarikat iaitu sebagai timbalan pengarah di Syarikat Education Malaysia Global Services, tertuduh mempunyai peluang untuk mengganggu dan mempengaruhi saksi-saksi yang dibariskan oleh pihak pendakwaan.

“Oleh sebab itu, satu jumlah jaminan yang tinggi dengan syarat-syarat yang ketat seperti yang dicadangkan adalah penting untuk memberi peringatan kepada tertuduh untuk tidak cenderung melakukannya,” katanya.

Peguam Siti Sarah Khalil yang mewakili tertuduh berkata tiada afidavit yang dilampirkan oleh pihak pendakwaan bagi menyokong bahawa anak guamnya boleh mengganggu saksi-saksi pendakwaan, sebaliknya hujahan pendakwaan itu hanya spekulasi.

“Saya memohon jumlah jaminan RM12,000 yang dikenakan ke atas anak guam saya atas pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk kepentingan dirinya di mahkamah sama sebelum ini diguna pakai. Sekiranya mahkamah ingin mengenakan jaminan lain, mohon ia tidak melebihi RM12,000,” katanya.

Hakim Azman membenarkan tertuduh diikat jamin RM15,000 dengan seorang penjamin warganegara Malaysia dengan syarat tambahan tertuduh perlu melapor diri di pejabat SPRM terdekat dua minggu sekali dan tidak boleh mengganggu saksi-saksi pendakwaan sehingga kes selesai.

Mahkamah menetapkan 20 Okt untuk sebutan semula kes.

 

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Bekas setiausaha politik Mat Sabu didakwa rasuah lagi

Pada 15 Oktober lepas, Azhar didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.35 juta.

Umno Selangor fail bantahan pelucutan hak wang RM2.7 juta

Wang yang disita itu didakwa ada kaitan dengan skandal penyelewangan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Pencemaran Sungai Selangor, seorang pengarah syarikat bersama tujuh lagi direman

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan ke atas kesemua suspek berusia antara 28 hingga 66 tahun oleh Majistret Nik Mohd Fadli Nik Azlan.

Bicara 1MDB Najib ditangguh kerana PKPB

Perbicaraan itu akan disambung semula pada 9 hingga 12 November ini.

Bicara rogol Adun Tronoh Disember ini

Tarikh berkenaan ditetapkan berikutan peguam yang mewakili Yong menghadapi kekangan kerana PKPB di Lembah Klang.