Tuesday, October 27, 2020

Pengundi Sabah kesal dengan wakil rakyat lompat parti

Other News

Warisan akan sokong belanjawan bantu rakyat

Belanjawan 2021 perlu memberi fokus kepada menyelesaikan kekurangan tersebut demi manfaat rakyat Sabah.

Health ministry advises no election for now

Health DG Dr Noor Hisham Abdullah says if an election cannot be avoided, strict SOPs must be put in place and enforced to minimise infections.

Pilihan raya dalam masa terdekat tidak sesuai, kata KP Kesihatan

Jika tak dapat dielakkan, KKM akan mengadakan perbincangan dengan SPR.

SOP lebih ketat untuk PRK Batu Sapi, kata menteri

SOP tersebut perlu dibentangkan bagi menjamin kesihatan penduduk Batu Sapi yang akan keluar mengundi.

835 kes baru Covid-19, 674 dilaporkan sembuh

410 kes dilaporkan di Sabah.

Tabiat suka melompat parti yang diamalkan sesetengah ahli politik selepas mereka dipilih sebagai wakil rakyat dan memenangi kerusi dalam pilihan raya mendapat reaksi negatif rakyat Sabah yang mahukan sikap seperti itu dihentikan.

Pengundi yang ditemui Bernama bukan sahaja melahirkan rasa kecewa dengan tabiat seperti itu malah mereka juga meminta ahli politik yang mempunyai niat untuk melompat parti selepas menang dalam pilihan raya agar tidak bertanding atau menjadi wakil rakyat.

Bagi pengundi di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Api-Api, Gil Tupang, 63, amalan “katak politik” ini merupakan tindakan seorang pemimpin berjiwa kecil.

“Saya tidak minat lagi nak mengundi, saya tahu itu salah (tindakan tidak mengundi) tetapi saya kecewa mereka buat undi kami seperti tiada harga.

“Perasaan tu sebaklah, kita bagi dia harapan, dia kasi kita pelbagai janji sewaktu meminta undi, akhirnya apabila menang, tinggalkan kami, saya sangat kecewa,” katanya.

Beliau berkata tindakan melompat parti dalam kalangan pemimpin tempatan selepas diberi mandat pada pilihan raya adalah perbuatan tidak berintegriti dan tidak memikirkan nasib rakyat.

“Susah, kita dah pilih, mereka lompat pula, seolah-olah undi kita tiada makna, tiada harga, kita pilih mereka untuk menjaga kita, tetapi apabila sudah dipilih, kita pula ditinggalkan, mereka lompat ke sebelah,” katanya.

Pengundi DUN Kudat, Husin Wahab, 65, pula berkata perbuatan itu adalah satu tindakan mementingkan diri sendiri yang cukup menyusahkan rakyat Sabah.

“Saya sangat tidak suka golongan lompat parti ini, tindakan mereka ini menggoncang kestabilan politik, menyusahkan rakyat dan paling teruk, mengganggu ekonomi.

“Perangai katak politik ini juga menyebabkan ada rakyat sudah tidak berminat untuk mengundi lagi kerana merasakan undi mereka seolah-olah tiada apa-apa nilai,” katanya dalam nada kecewa.

Rajali Hamzah Asmat, 40, pula berharap budaya lompat parti di negeri itu dapat dihapuskan terutama selepas PRN Sabah ke-16 yang berlangsung pada 26 Sept ini.

“Buat parti yang menang nanti, teruskan buat kerja dengan amanah dan demi kebaikan, fikirkan soal rakyat, tetapi jika ada rasa mahu lompat juga, dari sekarang baik tidak payah bertanding,” katanya.

Peniaga di Tamu Jalan Gaya, Zulkifli Ab Rauf, 39, sedih kerana menggangap budaya lompat parti dalam kalangan pemimpin politik di Sabah seolah-olah mempermainkan rakyat.

“Dia bagi kita harapan, dia kasi kita pelbagai janji, akhirnya tiada apa-apa, kecewa bah,” katanya.

Lee Yuit, 63, pula menyifatkan seorang calon dan parti yang mereka wakili sepatutnya akrab bagaikan satu keluarga besar dan seharusnya kekal bersama di saat meraih kemenangan mahupun menanggung kekalahan.

“Jadi menang atau kalah, anda sepatutnya kekal bersama keluarga, jangan tukar,” katanya.

 

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Warisan akan sokong belanjawan bantu rakyat

Belanjawan 2021 perlu memberi fokus kepada menyelesaikan kekurangan tersebut demi manfaat rakyat Sabah.

PKPB Sabah dilanjut hingga 9 November

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih meneruskan saringan secara bersasar kepada penduduk.

Ingkar SOP, wartawan kongsi detik dijangkiti Covid-19

Badan lemah serta batuk tak henti-henti sehari selepas pulang dari Sabah.

Covid-19 patient falls to death at Sabah hospital

The patient had recovered after receiving treatment and was due to be discharged today.

26 daerah kini zon merah Covid-19

Lima daerah zon merah di Selangor melibatkan Klang, Petaling, Hulu Langat, Gombak dan Kuala Langat.