Friday, February 26, 2021

Pemuda PAS berperanan penting tingkat kesedaran politik belia, kata Hadi

Other News

Projek lebuh raya kontroversi diteruskan walaupun bantahan meningkat?

Pengkritik mengatakan projek PJD Link hampir menyerupai pojek Kidex yang dibatalkan kerana bantahan kuat pada 2015.

Controversial highway project set to go ahead despite growing protests?

Critics say the PJD Link is almost identitcal to the Kidex project cancelled amid strong opposition in 2015.

March 15 hearing for Mat Sabu’s ex-aide

The prosecution is expected to call 37 witnesses.

Perbicaraan kes rasuah RM6.35 juta bekas SU politik Mat Sabu pada 15 Mac

Azhar berdepan dengan lima pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM6.35 juta daripada sebuah syarikat kontraktor.

Upacara perkahwinan bukan Islam dibenar di kawasan PKP, PKPB, PKPP

Keputusan itu dibuat kerajaan bagi membolehkan upacara perkahwinan bukan Islam yang tertangguh semasa tempoh PKP 2.0 dapat dilaksanakan.

Sayap Pemuda memegang peranan penting untuk meningkatkan fahaman politik dalam kalangan umat Islam khususnya golongan belia memandangkan mereka merupakan pengundi terbesar menentukan kerajaan melalui pilihan raya, kata Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

Beliau berkata ini berikutan fahaman politik dalam kalangan umat Islam terutamanya anak muda, sangat lemah berbanding kaum lain.

“Walhal, Islam mewajibkan politik dalam perjuangannya tetapi kerana jahil agama, kita meninggalkan kewajipan yang besar ini. Semua nabi dan rasul tidak memisahkan politik daripada dakwah.

“Apa yang dilupakan ini menyebabkan undi kita kepada umat Islam sangat lemah kerana lemahnya fahaman politik, khususnya orang muda yang menjadi sasaran musuh-musuh Islam untuk mengheret mereka dengan kelekaan.

“Maka peranan Pemuda (PAS) sangat besar dan penting (dalam hal ini),” katanya berucap pada sesi perbahasan Muktamar Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) ke-61 di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (Putik), di Pengkalan Chepa, dekat Kota Bharu hari ini.

Hadi turut berkata PAS perlu mengukuhkan lagi kedudukan perjuangan parti yang berteraskan Islam untuk mendapat mandat rakyat secara langsung melalui Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Muktamar DPPM ke-61 yang dihadiri kira-kira 400 perwakilan dari seluruh negara itu diadakan dalam suasana norma baharu dengan perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bagi mengekang penularan wabak COVID-19.

Terdahulu semasa merasmikan persidangan itu,  Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata golongan belia semakin muak dengan situasi politik semasa sehingga mengakibatkan sebilangan mereka tidak lagi mengambil peduli mengenai perkembangan politik negara.

“Dalam menghadapi cabaran politik yang apa disebut carcamarba mutakhir ini menyebabkan suatu polemik baru dalam kalangan mereka. Menurut kajian, 23 peratus mendapati pemuda telahpun rasa muak dengan situasi politik waktu ini,” katanya.

Beliau berkata perkara itu tidak menguntungkan mana-mana pihak kerana pemuda adalah pelapis pemimpin pada masa depan, justeru PAS, terutamanya DPPM harus menterjemahkan situasi politik yang sebenar menggunakan media baru di samping menekankan agenda utama parti yang mengamalkan prinsip perpaduan semua kaum dan agama.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

MIC leader questions ‘fickle-minded’ Umno chiefs

MIC deputy president M Saravanan says the party will only decide based on discussions in Barisan Nasional.

Umno tak boleh ubah keputusan BN sesuka hati, kata MIC

Keputusan untuk bersama dengan PN membentuk kerajaan sebelum ini dilakukan sebagai 'en-bloc' BN dan bukannya atas mana-mana parti.

Ketika GPS berada di puncak, tiada tanda-tanda pembangkang akan bergabung

Pembangkang masih dilihat gagal mencapai kata sepakat dalam pembahagian kerusi yang ingin ditandingi pada pilihan raya akan datang.

Umno didesak singkir Tajuddin sebagai pengarah pilihan raya

Tajuddin ketika dihubungi tidak menolak spekulasi itu dan tidak keberatan menerima sebarang keputusan ditetapkan parti.

Pertandingan 3 penjuru PRU15 rugikan politik Melayu-Islam, kestabilan negara

Hasil kajian tiga badan bukan kerajaan (NGO) itu mengambil kira negeri utara, pantai barat, pantai timur dan selatan.