Friday, February 26, 2021

Zahidi mohon maaf kekeliruan isu Veveonah

Other News

Projek lebuh raya kontroversi diteruskan walaupun bantahan meningkat?

Pengkritik mengatakan projek PJD Link hampir menyerupai pojek Kidex yang dibatalkan kerana bantahan kuat pada 2015.

Controversial highway project set to go ahead despite growing protests?

Critics say the PJD Link is almost identitcal to the Kidex project cancelled amid strong opposition in 2015.

March 15 hearing for Mat Sabu’s ex-aide

The prosecution is expected to call 37 witnesses.

Perbicaraan kes rasuah RM6.35 juta bekas SU politik Mat Sabu pada 15 Mac

Azhar berdepan dengan lima pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM6.35 juta daripada sebuah syarikat kontraktor.

Upacara perkahwinan bukan Islam dibenar di kawasan PKP, PKPB, PKPP

Keputusan itu dibuat kerajaan bagi membolehkan upacara perkahwinan bukan Islam yang tertangguh semasa tempoh PKP 2.0 dapat dilaksanakan.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Zahidi Zainul Abidin hari ini memohon maaf di Dewan Negara kerana menimbulkan kekeliruan berhubung masalah capaian internet yang dihadapi penuntut Universiti Malaysia Sabah, Veveonah Mosibin.

“Saya ingin memohon maaf, dengan keizinan Yang Dipertua, saya ingin membuat permohonan itu di dewan mulia ini kerana menimbulkan kekeliruan dalam hal adik Veveonah. Maaf juga kerana maklumat daripada wakil rakyat kawasan menyebabkan rasa tidak puas hati sesetengah pihak.

“Mungkin pendapat saya disalah tafsir. Di daerah dan Pekan Pitas terdapat liputan dan pusat internet, namun ia perlu ditambah baik secara keseluruhan,” katanya sebelum memulakan sesi penggulungan perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong, di Dewan Negara di Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau berkata isu yang diluahkan oleh Veveonah adalah kelemahan liputan internet di Kampung Sipatalang di Pitas, Sabah yang memerlukan perhatian kerajaan.

Bagaimanapun, sebagai seorang bapa beliau berpendapat tindakan duduk di atas pokok pada waktu malam bagi mendapatkan liputan internet merupakan tindakan yang boleh membahayakan keselamatan diri.

“Kalau anak kita pun kita akan nasihat untuk tidak melakukan perkara itu kerana takut tercedera. Tetapi, perjuangan Veveonah untuk menunjukkan bahawa terdapat kekurangan liputan internet di kawasan luar bandar adalah perjuangan yang patut dipuji.

“Saya mengambil tanggungjawab sepenuhnya dan kerajaan bersetuju bahawa isu ini adalah isu pencapaian internet di pedalaman Sabah yang harus diberi perhatian dan ditangani sebaik mungkin,” katanya.

Alan Ling Sie Kiong yang mengemukakan usul untuk merujuk Zahidi ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Negara dalam sesi persidangan pagi tadi kemudiannya mencelah dan berterima kasih kerana timbalan menteri itu hadir petang ini.

“Saya bersyukur dan terima kasih kerana timbalan menteri hadir pada petang ini dan mengambil peluang di dalam dewan yang mulia ini untuk membuat permohonan maaf atas perkara itu. Ini memang kita alu-alukan.  Saya tidak mempunyai masalah dengan timbalan menteri,” katanya.

Beliau berkata tindakannya itu dilakukan atas dasar untuk mempertahankan kewibawaan Dewan Negara dan berharap perkara itu tidak berulang.

Speaker Dewan Negara Dr Rais Yatim kemudiannya menzahirkan rasa puas hati dengan kesungguhan serta keikhlasan  permohonan maaf yang dilakukan oleh Zahidi, justeru membuat keputusan timbalan menteri itu tidak perlu dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Negara.

“Melihatkan kesungguhan yang berhormat timbalan menteri untuk tampil bersama-sama mencari yang jernih daripada yang keruh, mencari susunan adab yang lebih teratur, maka beliau wajar diberi peluang untuk menyampaikan kemaafan dalam suasana kita berkeluarga dalam perjuangan membaikkan tanah air.

“Maka apa yang timbalan menteri lafazkan (permohonan maaf) sebentar tadi yang secara berterusan secara spontan dan ikhlas harus diterima oleh dewan ini,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Darurat bukan sampai ‘kiamat’, kata ahli Dewan Negara

Semalam buat pertama kalinya jangkitan harian Covid-19 melepasi angka 4,000 yang merupakan tertinggi setakat ini.

Zahidi positif Covid-19

Timbalan menteri komunikasi dan multimedia dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh.

Adun Galas, isteri positif Covid-19

Mereka kini menerima rawatan di Hospital Sultan Ismail Petra (HSIP) Kuala Krai.

Syarikat palsukan logo halal didakwa esok

Tindakan itu sekali gus menafikan dakwaan sebelum ini bahawa kerajaan cuba melindungi pihak dan syarikat yang terlibat.

Kerajaan kutip lebih RM400 juta cukai perkhidmatan digital

Cukai perkhidmatan digital dikuatkuasakan awal tahun ini.