Saturday, March 6, 2021

Bekas pegawai Goldman Sachs hantar representasi semak tuduhan 1MDB

Other News

Umno, BN MPs asked to support PN until Parliament dissolved, says BN sec-gen

He says this is crucial to ensuring that the government can fight the Covid-19 pandemic.

Chinese cyber-espionage unit on US hacking spree, says report

The campaign is said to have exploited recently discovered flaws in Microsoft Exchange software, stealing emails and infecting computer servers with tools that let attackers take control remotely.

Malaysia catat tujuh kawasan gelombang haba tahap kuning

MetMalaysia tidak menjangkakan keadaan cuaca panas luar biasa berlaku pada tahun ini.

Kerajaan kaji langkah lindungi sektor komoditi hadapi cuaca panas

Pekebun kecil getah dan kelapa sawit sering terjejas ketika menghadapi musim panas.

205 warga asing ditahan imigresen di pangsapuri Pudu

Kesemua yang ditahan kemudiannya dibawa ke JIM di Kompleks Kementerian Dalam Negeri.

Bekas pegawai bank Goldman Sachs, Roger Ng Chong Hwa yang menghadapi empat pertuduhan bersubahat dengan Goldman Sachs berhubung penjualan nota jaminan dan bon milik anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bernilai US$6.5 bilion, mengemukakan representasi kepada Peguam Negara bagi menyemak semula kesemua pertuduhan itu.

Perkara itu dimaklumkan peguam Tan Hock Chuan yang mewakili Ng, 47, semasa pengurusan kes itu hari ini di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan dan Muhammad Jamil Hussin.

Dua pertuduhan ke atas Ng didengar di hadapan Mohamed Zaini manakala dua lagi di hadapan Muhammad Jamil.

Tan berkata pihaknya menyerahkan sepucuk surat representasi kepada Peguam Negara semalam selepas pendakwaan menarik balik pertuduhan berkaitan terbitan bon 1MDB ke atas Goldman Sachs International Ltd dan dua entitinya di Asia.

Timbalan Pendakwa Raya Roz Mawar Rozain berkata pihak pendakwaan memerlukan masa untuk mempertimbangkan representasi itu.

Beliau berkata Ng tidak hadir kerana berada di New York selepas diekstradisi untuk menghadapi pertuduhan kesnya di sana.

“Kesnya di New York ditetapkan selama enam minggu bermula sekitar Februari 2021,” katanya.

Pada Mei tahun lepas, Ng diekstradisi ke Amerika Syarikat bagi menghadapi pertuduhan jenayah oleh Jabatan Kehakiman AS berkaitan skandal 1MDB.

Roz Mawar juga memaklumkan kepada Hakim Muhammad Jamil pihaknya memohon untuk memindahkan dua pertuduhan yang dihadapi Ng di hadapan Hakim Mohamed Zaini ke mahkamah hakim itu.

“Hakim Mohamed Zaini mengarahkan pihak kami membuat satu permohonan secara bertulis yang kami akan memfailkannya dalam seminggu ini.

“Tarikh pendengaran permohonan itu di hadapan Hakim Mohamed Zaini ditetapkan pada 20 Nov ini, jadi kami memohon satu tarikh sebutan sama ditetapkan untuk memaklumkan kepada Yang Arif (Hakim Muhammad Jamil) status permohonan  tersebut,” katanya.

Tan tidak membantah perkara itu dan mahkamah menetapkan 20 Nov untuk pengurusan kes.

Sementara itu, ketika ditemui pemberita, Tan berkata representasi yang dikemukakan itu untuk menyemak semula keempat-empat pertuduhan yang dihadapi Ng.

Ng didakwa di Mahkamah Sesyen di sini pada 19 Dis 2018 atas empat pertuduhan bersubahat dengan Goldman Sachs berhubung penjualan nota jaminan dan bon milik anak syarikat 1MDB bernilai US$6.5 bilion dengan mengeluarkan fakta material serta mengemukakan pernyataan palsu.

Ng mengaku tidak bersalah ke atas semua pertuduhan.

Beliau dituduh melakukan kesalahan tersebut di pejabat 1MDB, di Aras 8, Menara IMC, Jalan Sultan Ismail, di Kuala Lumpur antara 19 Mac 2012 dan 11 Nov 2013.

Beliau didakwa mengikut Subseksyen 370(c) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan didenda tidak kurang daripada RM1 juta, jika sabit kesalahan.

Pada 4 Sept lepas, Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur melepas dan membebaskan Goldman Sachs International Ltd dan dua entitinya di Asia daripada pertuduhan berkaitan kes terbitan bon 1MDB bernilai US$6.5 bilion (RM27.2 bilion).

Hakim Mohamed Zaini memutuskan demikian selepas membenarkan permohonan pendakwaan untuk menarik balik semua pertuduhan terhadap bank pelaburan global itu yang berpangkalan di United Kingdom.

 

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Key attorney in 1MDB settlement to depart Goldman Sachs, report says

Karen Seymour had played a central role in negotiating a US$2.9 billion criminal settlement with the DoJ that saw Goldman announce it 'accepted responsibility' over the scandal involving 1MDB.

Reaksi kepada kes Malaysiakini tunjukkan politik lebih berkuasa, bukan undang-undang

Keputusan mahkamah perlu dihormati oleh semua pihak tanpa sebarang pertikaian.

Imigresen harus disiasat kerana langgar perintah mahkamah, kata NGO

Human Rights Watch berkata, jabatan imigresen harus sedar mereka tidak boleh bertindak melangkaui undang-undang.

Mahkamah diberitahu Zahid mungkin langgar PKP hadiri mesyuarat Umno di Janda Baik

Hakim berkata ini bukan kali pertama perbicaraan bekas rasuah presiden Umno itu ditangguhkan atas sebab sama.

Audio ‘Boleh saya nasihatkan kamu?’ Rosmah-Najib digunakan sebagai bukti

Ia telah membatalkan keputusan awalnya mengenai rakaman perbualan telefon melibatkan Rosmah dan suaminya Najib Razak serta beberapa individu lain.