Friday, February 26, 2021

Rosmah gagal halang media lapor penyataan bekas pegawai

Other News

Projek lebuh raya kontroversi diteruskan walaupun bantahan meningkat?

Pengkritik mengatakan projek PJD Link hampir menyerupai pojek Kidex yang dibatalkan kerana bantahan kuat pada 2015.

Controversial highway project set to go ahead despite growing protests?

Critics say the PJD Link is almost identitcal to the Kidex project cancelled amid strong opposition in 2015.

March 15 hearing for Mat Sabu’s ex-aide

The prosecution is expected to call 37 witnesses.

Perbicaraan kes rasuah RM6.35 juta bekas SU politik Mat Sabu pada 15 Mac

Azhar berdepan dengan lima pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM6.35 juta daripada sebuah syarikat kontraktor.

Upacara perkahwinan bukan Islam dibenar di kawasan PKP, PKPB, PKPP

Keputusan itu dibuat kerajaan bagi membolehkan upacara perkahwinan bukan Islam yang tertangguh semasa tempoh PKP 2.0 dapat dilaksanakan.

Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan Rosmah Mansor untuk melarang media melaporkan bahagian tertentu dalam penyataan saksi bekas pegawai khasnya Rizal Mansor yang dibacakan dalam perbicaraan rasuah dihadapinya berkaitan projek solar hibrid untuk sekolah luar bandar di Sarawak.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan semasa menolak permohonan itu berkata beliau berpandangan tidak wajar melarang media daripada melaporkan penyataan saksi diberikan Rizal, 46, yang merupakan saksi ke-21 pihak pendakwaan.

Pasukan pembelaan Rosmah sebelum itu membantah bahagian-bahagian tertentu dalam penyataan saksi Rizal yang mereka dakwa amat prejudis dan bersifat pembunuhan karakter terhadap anak guam mereka.

Peguam Jagjit Singh berkata mahkamah patut mengeluarkan perintah untuk media dilarang daripada melaporkan bahagian-bahagian yang dipertikaikan dalam penyataan saksi Rizal yang dibacakan semasa pemeriksaan utama oleh pihak pendakwaan.

Beliau berkata mahkamah perlu terlebih dahulu membuat keputusan sama ada bahagian-bahagian yang dipertikaikan dalam penyataan saksi itu boleh diterima atau tidak.

“Keterangan itu masih belum diuji untuk kebolehterimaan. Bahagian-bahagian (yang dipertikaikan) dalam penyataan saksi amat prejudis dan tidak sepatutnya diterbitkan kerana ia menjejaskan anak guam kami kerana ia secara terang-terangan adalah pembunuhan karakter,” katanya.

Peguam Akberdin Abdul Kader  pula berkata demi kepentingan keadilan, bahagian yang dipertikaikan dalam penyataan saksi itu tidak patut dilaporkan (oleh media) sehingga pada akhir kes.

Hakim Mohamed Zaini bagaimanapun berkata mahkamah tidak akan melarang media daripada membuat liputan mengenai keterangan Rizal dalam prosiding hari ini.

“Saya tidak mahu melarang media membuat laporan. Anda (pihak pembelaan) bebas untuk memeriksa balas saksi,” kata hakim sebelum mengarahkan Rizal meneruskan membaca penyataan saksinya setebal 46 muka surat.

Rosmah, 68, isteri bekas Perdana Menteri Najib Razak dibicarakan atas satu pertuduhan menerima suapan RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima suapan RM6.5 juta daripada bekas pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin.

Suapan itu didakwa diterima menerusi Rizal sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid, serta Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel bagi 369 sekolah luar bandar Sarawak, bernilai RM1.25 bilion secara rundingan terus daripada Kementerian Pendidikan Malaysia.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra, di Kuala Lumpur; kediamannya di Jalan Langgak Duta, Taman Duta dan di Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 dan 7 Sept 2017.

 

 

 

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Perbicaraan kes rasuah RM6.35 juta bekas SU politik Mat Sabu pada 15 Mac

Azhar berdepan dengan lima pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM6.35 juta daripada sebuah syarikat kontraktor.

Bicara kes pengubahan wang haram Rosmah bermula November

Peguam Geethan Ram Vincent yang mewakili Rosmah turut mengesahkan tarikh perbicaraan berkenaan.

Australia passes landmark law requiring tech firms to pay for news

The new law paves the way for Google and Facebook to invest tens of millions of dollars in local content deals, and could prove a model for resolving the firms' tussles with regulators worldwide.

Jabatan Peguam Negara bantah permohonan NGO cabar kerajaan hantar pulang pelarian Myanmar

Dua badan bukan kerajaan (NGO) mencabar keputusan kerajaan Malaysia untuk menghantar pulang 1,200 pelarian warganegara Myanmar ke negara asal.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.