Friday, August 6, 2021

Permergian Shamsuddin kehilangan besar, kata timbalan menteri

Other News

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Zahidi Zainul Abidin menyifatkan pemergian ke rahmahtullah Setiausaha Sulitnya Mohd Shamsuddin Damin sebagai satu kehilangan besar bagi badan bukan kerajaan (NGO) Islam tempatan.

Beliau berkata Shamsuddin, 56, yang semasa hayatnya memegang jawatan sebagai Setiausaha Institut Kerjasama Islam Antarabangsa Malaysia (IKIAM) memainkan peranan penting dalam mengatur gerak kerja membabitkan NGO-NGO Islam terutamanya melibatkan sekolah tahfiz, hal ehwal halal dan program kebajikan bagi golongan kurang berkemampuan.

“Allahyarham bertanggungjawab dalam banyak program membabitkan IKIAM, malah beliau turut bertanggungjawab menyusun atur kerjasama antara IKIAM dan NGO-NGO Islam dalam program membabitkan isu-isu halal, kebajikan dan keusahawanan,” katanya kepada pemberita selepas meluangkan masa kira-kira sejam menziarahi keluarga allahyarham Mohd Shamsuddin di kediamannya di Seksyen 30 di Shah Alam, semalam.

Zahidi berkata, allahyarham Shamsuddin merupakan seorang yang amat dedikasi dalam memberikan perkhidmatan kepada masyarakat.

“Saya amat beruntung kerana mendapat seorang setiausaha sulit yang begitu rajin bekerja,” katanya.

Shamsuddin meninggal dunia pada Sabtu dipercayai akibat serangan jantung selepas rebah di sebuah chalet di Janda Baik, Bentong, Pahang.

Allahyarham Shamsuddin mula berkhidmat dengan Zahidi sejak beliau dilantik sebagai timbalan menteri.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles