Saturday, November 28, 2020

Hanya kerajaan pusat boleh tambah hukuman pencemar air

Other News

1,315 kes baru Covid-19, 1,110 pulih, 4 lagi kematian dilaporkan

Sebanyak 11,508 kes aktif direkodkan.

1,315 new cases, 476 in Sabah

Four more deaths take virus toll to 354.

Peruntukan “durian runtuh” Jasa dicantas separuh selepas nama, imej ditukar

Pengumuman pengurangan itu dijangka diumumkan ketika ucapan penggulungan peringkat jawatankuasa minggu depan.

With new name and image, Jasa’s ‘windfall’ budget to be halved

The RM85.5 million allocation, which came under criticism following its announcement on Nov 6, could be cut down by RM40 million, sources say.

Pengusaha tadika terjejas ‘terkapai-kapai’ tanpa bantuan

Pengusaha luah kekesalan kerana tidak diberikan bantuan kerajaan walaupun terjejas teruk sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Sebarang tambahan bentuk hukuman terhadap pencemar sumber air mentah adalah di bawah bidang kuasa kerajaan Persekutuan menerusi Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 yang dilihat lebih luas, kata Menteri Besar Selangor Amirudin Shari.

Bagi kerajaan negeri Selangor, katanya, kuasa untuk menghukum individu yang melakukan kesalahan mencemar sumber air amat terhad dan hanya tertakluk pada Enakmen Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) 1999.

“Akta Kualiti Alam Sekeliling sebenarnya mempunyai kuasa yang lebih luas untuk tambah hukuman (terhadap pencemar alam sekitar) seperti sebat, penjara dan melucutkan hak.

“Malah kuasa untuk mendakwa juga bukan di bawah kerajaan negeri tetapi pada pihak Peguam Negara,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan sesi Dialog Belanjawan Negeri Selangor 2021 di Shah Alam, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas gesaan pelbagai pihak yang mahu hukuman terhadap pencemar alam sekitar ditingkatkan dengan meminda akta sedia ada atau menggubal undang-undang baharu.

Jumaat lepas, empat loji rawatan air di Sungai Selangor terpaksa dihenti tugas ekoran berlakunya pencemaran bau di Sungai Gong, Rawang menyebabkan 1.2 juta pengguna di sekitar Lembah Klang menghadapi gangguan bekalan air tidak berjadual.

Pada masa sama, Amirudin menyatakan kerajaan negeri akan meminda Enakmen LUAS 1999 pada persidangan Dewan Undangan Negeri akan datang dengan meningkatkan nilai denda kepada RM1 juta untuk dikenakan terhadap pencemar sumber air.

Sementara itu, mengulas mengenai gambar tular di akaun media sosial isterinya yang memaparkan lori tangki Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) ‘menghantar’ air terus ke rumahnya, Amirudin memohon maaf atas kekhilafan berkenaan.

Menurut beliau, gambar lori tangki Air Selangor itu dimuat naik oleh isterinya, Masdiana Muhammad bagi melahirkan rasa terima kasih kepada agensi itu yang yang membantu menghantar air ke kediamannya.

“Gambar ini digunakan oleh sesetengah pihak untuk menyerang saya, bagaimanapun saya dan isteri memohon maaf,” katanya.

Sabtu lepas, gambar lori tangki menghantar bekalan air ke rumah menteri besar yang dimuat naik Masdiana menerima kritikan masyarakat kerana tidak berpuas hati atas layanan istimewa diterima oleh golongan kenamaan tatkala rakyat biasa termasuk golongan warga emas terpaksa menyinsing lengan untuk mengangkut air bagi kegunaan rumah masing-masing.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Selangor offers RM20,000 reward for info on environmental crimes

Menteri Besar Amirudin Shari says this is to get the public involved in combating environmental crime in the state.

Long, winding road to solving Selangor’s water crisis

There may be no quick fix to the seemingly never-ending disruptions to water supply plaguing the state.

Bekalan air di Lembah Klang pulih sepenuhnya

Pihak Air Selangor berkata mereka menghargai kesabaran pengguna di kawasan terjejas.

Bekalan air di lebih 800 kawasan Lembah Klang pulih

Ia meliputi 69% daripada 1,279 kawasan yang mengalami gangguan bekalan air.

Water supply back in 69% of affected areas

Air Selangor says efforts are being made to restore supply to the remaining 391 areas.