Monday, March 1, 2021

Pegawai Zuraida dedah dokumen projek rundingan terus libatkan syarikat, Guan Eng

Other News

Sabah, Sarawak dapat layanan adil, kata Muhyiddin

Terdapat banyak lagi usaha yang perlu dibuat bagi meletakkan kedua-dua negeri berkenaan agar setara dengan Semenanjung.

I have big support, Muhyiddin says as he marks first year as PM

He maintains that he still possesses majority support, rejecting accusations that the state of emergency was a ploy to remain in power.

Muhyiddin tetap perkukuh hubungan antarabangsa

Pandemik Covid-19 tidak bermakna negara tidak memberi perhatian dalam hubungan antarabangsa.

Darurat Covid-19 diperlukan, kata PM

'Saya pun tak tahu parti mana sekarang yang mempunyai jumlah kerusi yang lebih besar daripada saya', kata Muhyiddin.

2,437 kes positif, jumlah jangkitan Covid-19 kini melebihi 300,000

300,752 jumlah keseluruhan kes positif dilaporkan di Malaysia.

Setiausaha politik kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Zuraida Kamaruddin mendedahkan dokumen yang disifatkan sebagai bukti tiada campur tangan menteri itu dalam projek rundingan terus ketika pemerintahan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Nor Hizwan Ahmad berkata, meskipun Zuraida berkhidmat sebagai menteri ketika tarikh surat projek rundingan terus itu dikeluarkan namun perbincangan hanya melibatkan Menteri Kewangan Lim Guan Eng dengan syarikat penyelia projek.

“Dalam surat ini sendiri, syarikat Bumi Segar Indah (BSI) dah maklumkan perbincangan sudah dibuat bersama bekas menteri kewangan Lim Guan Eng.

“Tiada sedikit pun dakwat pen menteri (Zuraida) pada surat-surat ini,” katanya pada sidang media hari ini.

Salinan dokumen yang dipegang Nor Hizwan sewaktu sidang media itu tidak diserahkan kepada media untuk siaran awam.

Sebelum itu, Lim mencabar menteri itu mendedahkan surat berkaitan satu daripada dua projek KPKT yang diluluskan secara rundingan terus ketika pentadbiran PH.

Lim mendakwa Projek Sisa Pepejal Taman Beringin (PSPTB) bernilai RM170.3 juta itu, hakikatnya dimohon sendiri KPKT kepada Kementerian Kewangan.

Beliau dilaporkan berkata ketua setiausaha (KSU) KPKT pasti ada menghantar surat permohonan projek rundingan terus itu pada 2018, memandangkan ia membabitkan peruntukan yang besar.

Bagaimanapun, Zuraida sebelum ini berulang kali menegaskan dua projek itu adalah di luar pengetahuannya dan mendakwa ia sebagai “kerja Lim Guan Eng.”

Mengulas lanjut, Nor Hizwan percaya tindakan Lim mendesak Zuraida mendedahkan dokumen tersebut untuk merosakkan imej dan perjalanan politiknya.

Ini kerana, sebanyak 101 projek rundingan terus yang didedahkan Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz di Parlimen, mengapa hanya projek melibatkan menteri itu sahaja yang diberikan perhatian.

“Kemeterian Pengangkutan dan lain-lain pun ada (projek rundingan terus). Kenapa diam?” katanya kepada MalaysiaNow selepas sidang media.

Terdahulu, Tengku Zafrul mendedahkan senarai 101 projek bernilai RM6.61 bilion diluluskan secara rundingan terus ketika pemerintahan PH.

Antara dalam senarai itu adalah dua projek di bawah KPKT yang mana Zuraida juga sebagai menteri pada ketika itu, ialah PSPTB bernilai RM170,294,400 dan Sistem Perisian Perakaunan Century (RM501,206.37).

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

PKR pertahankan tindakan wakil rakyat Amanah lompat parti

Ahli dalam Pakatan Harapan boleh bertukar menyertai mana-mana parti kecuali ‘seteru’ politik.

PKR defends Amanah party hoppers

It says members within the Pakatan Harapan coalition can switch parties but not to the 'enemy side'.

Lihat perkara baik Langkah Sheraton, penyokong PH diberitahu

Kata Wong Chin Huat Langkah Sheraton membawa satu era baru dalam gabungan politik yang tidak rigid dengan parti-parti politik bersedia untuk berkompromi.

See the good from Sheraton Move, PH supporters told

Political scientist Wong Chin Huat says even an event like the Sheraton Move, which saw the collapse of the PH government, may have 'positive unintended consequences'.

Ketika GPS berada di puncak, tiada tanda-tanda pembangkang akan bergabung

Pembangkang masih dilihat gagal mencapai kata sepakat dalam pembahagian kerusi yang ingin ditandingi pada pilihan raya akan datang.