Wednesday, March 3, 2021

Trump pertahan remaja dituduh tembak 3 individu

Other News

Churchill mosque painting sold by Angelina Jolie smashes record

The painting of a Marrakech mosque at sunset is a piece of both political and Hollywood history.

Over half of Malaysians struggling to meet expenses with current income, survey shows

A similar number say they are dipping into their savings to make ends meet.

1,555 kes baru Covid-19 dikesan hari ini

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula kini berjumlah 25,542.

Hospital swasta sedia peroleh vaksin dari sumber lain

Hospital swasta boleh digerakkan untuk melengkapkan usaha kerajaan dalam memastikan majoriti penduduk mendapat vaksin.

New cases inch lower to 1,555

2,528 recoveries, six more deaths.

Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump pada  Isnin membela suspek lelaki bersenjata berusia 17 tahun Kyle Rittenhouse, yang didakwa menembak tiga penunjuk perasaan di Kenosha, Wisconsin minggu lalu, termasuk dua cedera parah.

Trump ketika ditanya pada sidang media di Rumah Putih adakah beliau mempertahankan Rittenhouse,  kerana mengambil tindakan sendiri berkata, “remaja itu diserang dengan ganas,” dan “bertindak mempertahankan diri”, lapor agensi berita Anadolu.

“Ia adalah situasi yang menarik. Anda melihat rakaman kejadian sama seperti yang saya lihat, dan dia cuba menjauhkan diri daripada mereka, saya rasa, ia kelihatan seperti, dia jatuh dan kemudian mereka menyerang dengan ganas dan itu yang kita lihat sekarang dan ia masih dalam siasatan,” kata Trump.

“Saya rasa dia berada dalam masalah yang sangat besar. Dia mungkin akan terbunuh,” katanya.

Rittenhouse, yang dilaporkan menyokong gerakan pro-polis Blue Lives Matter, berdepan dua pertuduhan membunuh dan satu cubaan membunuh susulan kejadian yang berlaku pada 25 Ogos lalu, menyebabkan dua penunjuk perasaan maut.

Kejadian tembakan itu berlaku di bandar yang sudah berhari-hari dicengkam protes terhadap ketidakadilan kaum dan keganasan polis,  setelah Jacob Blake, seorang lelaki kulit hitam, ditembak tujuh kali oleh seorang pegawai polis berkulit putih.

Peguam bela Rittenhouse menyatakan remaja itu bertindak membela diri, tetapi aduan yang diajukan oleh pendakwaraya Kenosha County menyatakan dia melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan yang tidak bersenjata.

Penangkapannya dibuat setelah seorang individu memuatnaik rakaman kejadian itu di media sosial.

Rakaman itu menunjukkan tiga tembakan kedengaran dengan remaja berkulit putih sambil memegang selaras senapang melarikan diri dari tempat kejadian sambil berkata di telefon bimbitnya, “Saya baru saja membunuh seseorang.”

Individu yang memakai seluar biru dan kemeja hijau yang sama dilihat dalam rakaman video pemerhati yang lain menunjukkan dia sedang  dikejar oleh penunjuk perasaan sebelum tersandung dan melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan ketika mereka berusaha merampas senjatanya.

Rittenhouse ditangkap keesokannya di kejiranan Illinois.

Sidang media presiden AS itu diadakan hanya beberapa jam selepas calon presiden Demokrat Joe Biden menuduhnya mencetuskan keganasan pada tunjuk perasaan baru-baru ini.

Tidak lama selepas presiden AS itu mengakhiri ucapannya, Biden mengecam Trump kerana menolak “untuk menegur kekerasan.”

“Beliau bahkan tidak akan menafikan salah seorang penyokongnya yang didakwa melakukan pembunuhan. Beliau terlalu lemah, terlalu takut untuk menghentikan kebencian yang telah dicetuskannya,” ciap Biden di Twitter.

“Saya mendesak Presiden Trump agar bergabung dengan saya untuk menyatakan bahawa protes damai adalah hak yang penting – keganasan adalah salah. Tamat. Sekiranya beliau tidak dapat mengatakannya, maka beliau tidak layak menjadi Presiden.”

Semasa taklimat kepada media, Trump mengumumkan beliau tidak merancang untuk membatalkan lawatannya ke Kenosha pada  Selasa, tidak mempedulikan Gabenor Wisconsin, Tony Evers, yang dalam suratnya pada Ahad mendesak Trump supaya membatalkan lawatan itu, menyatakan kehadiran presiden “hanya akan melambatkan usaha kami untuk menghalang perpecahan dan maju bersama.”

Trump juga berkata beliau tidak akan bertemu keluarga Blake semasa lawatannya ke Wisconsin kerana “tidak wajar” untuk bercakap dengan peguam keluarga itu.

“Saya fikir lebih baik tidak melakukan apa-apa jika ada peguam yang terlibat,” katanya.

“Mereka mahu saya bercakap, tetapi mereka mahu melibatkan peguam, dan saya fikir itu tidak sesuai, jadi saya tidak melakukannya.”

Trump dijadualkan bertemu dengan penguatkuasa undang-undang dan pemilik perniagaan di Kenosha.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Wuhan next-of-kin say China silencing them as WHO visits

Scores of relatives have banded together online in a shared quest for accountability from Wuhan officials who they blame for mishandling the outbreak that tore through the city one year ago.

AS dakwa Hambali, 2 rakyat Malaysia kerana pengeboman Bali, serangan di Jakarta

Pertuduhan itu difailkan hampir 18 tahun selepas ketiga-tiga tertuduh ditangkap di Thailand.

Joe Biden angkat sumpah Presiden AS ke-46

Turut mengangkat sumpah Naib Presiden Kamala Harris dalam satu upacara berlangsung di bangunan Capitol pada Rabu.

Trump says US to lift travel bans, Biden team says no

Joe Biden's team says travel restrictions will stay in place, with public health measures around international travel strengthened to mitigate the spread of the virus.

Dilema politik di Malaysia, AS

Ramai yang berasa kecewa terhadap gelagat pemimpin negara yang hanya mementingkan diri sendiri daripada mengambil berat keperluan rakyat.