Sunday, February 28, 2021

MTUC sambut baik cadangan PM naikkan bantuan JKM ke RM1000

Other News

Stop the hypocrisy, Amanah tells PKR as rift widens over PH intra-hopping

This comes as Amanah loses five of its assemblymen in Selangor and Johor.

Amanah Bukit Bintang gesa kaji semula hubungan dengan PKR, kedudukan dalam PH

Mereka berkata, sudah tiada kesepakatan dalam gabungan yang dibentuk.

‘Jangan hipokrit, lidah bercabang’, kata Pemuda Amanah selepas PKR ‘curi’ 3 wakil rakyat

Sebagai rakan gabungan PH, menerima penyertaan wakil-wakil rakyat ini hanya akan mengeruhkan hubungan antara parti, kata Shazni.

Belajar sejarah di luar buku teks

Kalau dulu kita hanya ada maklumat dari buku teks, tetapi kini apa saja maklumat boleh diperolehi melalui alam maya.

’Sindir badan’ lebih dahsyat dengan media sosial

Media sosial kini menjadi medium paling mudah untuk seseorang meluahkan perasaan sehingga mengenepikan nilai kemanusiaan, kesopanan dan kesusilaan.

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menyambut baik cadangan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin supaya bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)  dinaikkan kepada RM1,000 dan berharap perkara itu akan dipersetujui sebulat suarat oleh Kabinet.

MTUC menyokong cadangan PM agar naikkan bantuan JKM ke RM1000.

Setiausaha Agung MTUC J. Solomon berkata mereka juga berharap cadangan itu tidak akan menjadi satu lagi kajian yang mengambil masa lama sebelum dilaksanakan.

“Perkara ini tidak memerlukan pindaan undang-undang, hanya keputusan Kabinet dan surat pekeliling dalaman sebaik sahaja Kementerian Kewangan memperoleh dana.

“Justeru, tidak perlu maklum balas atau kajian yang lama kerana JKM ada pangkalan data mereka yang layak,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sabtu lepas, Muhyiddin mengusulkan agar bantuan bulanan JKM yang pada masa ini berjumlah antara RM200 dan RM300 kepada mereka yang layak dinaikkkan kepada RM1,000 dan cadangan akan dibentangkan pada mesyuarat jemaah menteri minggu ini.

Solomon turut menggesa Kabinet memanjangkan bantuan kebajikan itu kepada dua lagi kategori iaitu penerima pencen Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dengan pencen kurang daripada RM2,000 sebulan dan pekerja daripada kumpulan B40 dengan gaji bulanan kurang daripada RM4,000.

Untuk pekerja kumpulan B40, bantuan ini hanya sehingga pandemik COVID-19 terkawal dan vaksin ditemukan, namun bagi penerima pencen Perkeso, bantuan haruslah diberikan secara tetap, katanya.

 

 

 

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Art Harun terkejut dengan sikap rakan-rakan selepas dilantik speaker

Bekas peguam itu menceritakan hal peribadinya termasuk bagaimana proses pelantikannya sebagai speaker Dewan Rakyat dijadikan isu peribadi.

See the good from Sheraton Move, PH supporters told

Political scientist Wong Chin Huat says even an event like the Sheraton Move, which saw the collapse of the PH government, may have 'positive unintended consequences'.

Muhyiddin, Noor Hisham among first to receive Covid-19 jab

This marks the launch of the National Covid-19 Immunisation Programme, under which about 80% of the population has been targeted with the goal of achieving herd immunity.

Muhyiddin to receive first Pfizer jab today

Also scheduled to receive the vaccine today are health director-general Dr Noor Hisham Abdullah and four other staff from the health ministry.

Muhyiddin ucap selamat maju jaya kepada calon SPM

Seramai 401,105 pelajar seluruh negara akan menduduki SPM 2020 dalam suasana pembudayaan norma baru.